Issuers, acquirers en betaaldienstverleners (payment service providers of PSP’s) moeten voor online betalingen sinds 14 september 2019 voldoen aan de technische standaarden voor sterke klantauthenticatie (strong customer authentication of SCA) van PSD2.

 

Omdat op 14 september nog veel schakels in de betaalketen voor online kaartbetalingen niet klaar waren met het invoeren van SCA, verlenen toezichthouders overal in de EU onder strikte voorwaarden uitstel tot eind 2020. Dit moet eraan bijdragen dat vooral kaarthouders, winkeliers en ondernemers geen onbedoeld negatieve gevolgen ondervinden van de invoering van SCA.

 

Betaalvereniging coördineert SCA Migration Project

 

Voor een vlotte migratie van de Nederlandse markt naar SCA voor online betalingen coördineert Betaalvereniging Nederland een migratieproject voor issuers, acquirers en PSPS’s: het SCA Migration Project.

Het migratieproject voorziet in overleg met andere belanghebbenden zoals vertegenwoordigers van webwinkels en consumenten, card schemes en De Nederlandsche Bank. Zo wordt iedereen op de hoogte gehouden van de SCA-ontwikkelingen in de betaalketen. Onbedoelde nadelige effecten tijdens de invoering van SCA kunnen zo geminimaliseerd worden.

Op de website Internetkassa.nu voor online ondernemers legt directeur Piet Mallekoote van de Betaalvereniging uit wat webwinkeliers kunnen verwachten van het migratieproject en wat die zelf kunnen doen om op tijd klaar te zijn voor online creditkaartbetalingen met SCA.

 

Waar staan we nu in Nederland?

 

Issuers wijzen online kaartbetalingen zónder SCA nog niet systematisch af. Met zogeheten soft declines wordt een verouderde SCA-loze betaling (legacy transaction) in de loop van 2020 steeds vaker afgewezen. In dat geval kan de webwinkelier de betaling alsnog mét SCA bij de issuer aanbieden.

 

In het eerste kwartaal van 2020 zal het SCA Migration Project bekendmaken wanneer Nederlandse issuers de ondersteuning van legacy transactions zullen afbouwen en soft decllines zullen invoeren. Webwinkels doen er verstandig aan om op dat moment reeds klaar te zijn voor online kaartbetalingen met SCA.

Bron: Betaalvereniging Nederland