Het aantal venture capital-investeringen (durfinvesteringen), in Europese bedrijven daalde het afgelopen kwartaal van 2.454 naar 1.671 deals. Dit is een daling van ruim 30 procent. Ondanks de daling van het transactievolume, slaagde Europa erin om de neerwaartse investeringstrend te doorbreken. In totaal werd 16.2 miljard euro aangetrokken in het derde kwartaal van 2023, vergeleken met 15.4 miljard euro in het tweede kwartaal. Deze stijging is voornamelijk te danken aan twee megadeals die zijn gesloten in Frankrijk en Zweden van meer dan 1 miljard euro.

Dit blijkt uit het Venture Pulse-rapport, KPMG’s kwartaalanalyse van wereldwijde venture capital (VC)-investeringen. Wereldwijd is gebleken dat durfkapitaalinvesteerders dit kwartaal voorzichtig bleven handelen en langer deden over het sluiten van deals dan in de afgelopen kwartalen. Wereldwijde VC-investeringen liepen terug van 76.2 miljard in Q2 naar 72.2 miljard in Q3. Het aantal investeringen daalde van 9.563 naar 7.434 deals.

“De verwachting is dat durfinvesteringen in Q4 zullen blijven afnemen”, aldus Pien Lucassen, medeoprichter van KPMG Emerging Giants. Ze helpt met haar team Nederlandse startups en scaleups met hun groei en adviseert hen tijdens cruciale momenten, zoals bij de voorbereiding voor het aantrekken van kapitaal of een uitbreiding naar het buitenland. “Bedrijven blijven in onzekere marktomstandigheden moeilijkheden ondervinden om financiering aan te trekken. Energie, cleantech en AI zullen echter naar verwachting zeer aantrekkelijk blijven voor VC-investeerders in een groot deel van de wereld.”

Interesse in AI en cleantech blijft toenemen

‘Cleantech’, een verzamelnaam voor technologieën, producten of diensten die bijdragen aan een schoner milieu, bleef dit kwartaal veel van de grootste deals aantrekken. De groene sector evolueert snel en cleantech en energieoplossingen trekken wereldwijd grote financieringen aan. Zo was de sector goed voor meer dan de helft van de grootste VC-investeringen van het afgelopen kwartaal. Daarnaast is het geen verrassing dat kunstmatige intelligentie (AI), ondanks algemene vertraging in investeringen, wereldwijd zeer aantrekkelijk blijft en steeds meer de interesse wekt van durfkapitaalinvesteerders.

De komende twee kwartalen zullen belangrijk zijn om in de gaten te houden voor mogelijke beursintroducties (IPO’s). Er zijn het afgelopen kwartaal enkele positieve IPO’s geweest na een lange periode zonder. Deze trend moet doorgezet worden met nog meer succesvolle bedrijven die naar de beurs gaan om meer vertrouwen te geven in potentiële mogelijkheden en om de markt weer nieuw leven in te blazen richting de eerste helft van 2024.

Bron: KPMG