De wereldwijde durfinvesteringen in startups zijn in de eerste drie maanden van dit jaar aanzienlijk gedaald vergeleken met het laatste kwartaal van 2018.

In het eerste kwartaal van 2019 werd voor een bedrag van $ 53 miljard in startups geïnvesteerd, een daling van 25% ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar. In het laatste kwartaal van vorig jaar waren investeerders goed voor een bedrag van $ 71 miljard. Ook het aantal transacties nam aanzienlijk af, van 3.901 in de laatste drie maanden van 2018 tot 2.657 in het eerste kwartaal van dit jaar.

Vooral in Europa nam het aantal deals fors af, van 882 tot 487. De waarde van de Europese investeringen daalde beperkt, van $ 7,47 miljard tot $ 6,53 miljard. De meest opvallende transacties in het eerste kwartaal van 2019 waren de investeringen van $ 5 miljard in het Amerikaanse The We Company en van $ 4,5 miljard in Singapore’s Grab Taxi. Dit blijkt uit de Venture Pulse, het kwartaalonderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups.

“Vooral de onzekerheid over Brexit, de verwachte economische neergang in China en de aanhoudende handelsconflicten tussen de Verenigde Staten en andere landen zorgen voor terughoudendheid bij investeerders”, zegt Daniël Horn van KPMG Partnerships & Alliances.

Horn: “Toch zagen verschillende landen in Europa de ogen van beleggers op zich gericht, waardoor de investeringen op niveau bleven. Met name Finland met de investering van $ 200 miljoen in RELEX, Duitsland met investeringen van $ 300 miljoen in N26 en $ 211 miljoen in BioNTech en het Verenigd Koninkrijk met de kapitaalinjectie van $ 281 miljoen in Ovo Energy waren in trek.”

Digitale banken doen goede zaken

Wereldwijd deden met name digitale banken goede zaken. Naast N26 haalde het Amerikaanse Chime $ 200 miljoen op en de Britse banken Oak North en Starling Bank $ 440 miljoen en bijna $ 100 miljoen.

Horn: “Een aantal van deze challenger banken heeft zich inmiddels dermate goed ontwikkeld op hun thuismarkt dat zij de ambitie hebben om zowel regionaal als internationaal verder te groeien. Number 26 heeft een enorme groei doorgemaakt in haar klantenbestand en is een van de snelst groeiende mobiele banken. Met een waardering van $ 2.7 miljard is het een serieuze speler geworden. Number 26 en de andere Europese challenger banken hebben hun pijlen hierbij gericht op de Verenigde Staten.

Digitale banken zijn vooral aantrekkelijk vanwege hun flexibiliteit, de doorontwikkeling van hun businessmodel en hun vermogen om de door hen ontwikkelde technologie als white label te verkopen aan traditionele banken. De investering in Oak North bijvoorbeeld helpt het bedrijf naar verwachting om het door haar ontwikkelde platform wereldwijd bij verschillende banken te kunnen inzetten.”

Schijnwerpers op opkomende markten

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat investeerders steeds meer oog hebben voor de opkomende markten. Nu bepaalde segmenten in de ontwikkelde landen, zoals betalingsverkeer, kredietverlening, ride hailing en maaltijdbezorging, verzadigd zijn, kijken investeerders volgens Horn in toenemende mate naar de minder volwassen markten voor nieuwe mogelijkheden.

Horn: “Vorig jaar werd voor een bedrag van meer dan $ 8 miljard in de opkomende landen geïnvesteerd, fors meer dan een jaar eerder. Dit jaar zal dit bedrag naar verwachting veel hoger zijn. Investeerders zullen hun aandacht de komende maanden met name richten op de landen in Latijns Amerika. De aankondiging van SoftBank is wat dat betreft veelzeggend. Begin dit jaar kondigde de bank aan met een investeringsfonds van $ 5 miljard te komen gericht op startups in Latijns-Amerika.

In de opkomende markten zal de aandacht van investeerders vooral uitgaan naar de verdere ontwikkeling van financiële technologie, zeker in landen waar grote groepen mensen onvoldoende of geen toegang hebben tot financiële producten.”

Bron: KPMG