In de eerste zes maanden van dit jaar werd wereldwijd voor slechts $ 109 miljard in startende ondernemingen geïnvesteerd, een daling van 16% vergeleken met de tweede helft van 2018. Toen waren investeerders goed voor een bedrag van $ 130 miljard. Ten opzichte van de eerste helft van 2018 daalden de totale investeringen zelfs met bijna 25%. Ook het aantal transacties liep fors terug, van ruim 9.800 in de eerste zes maanden van 2018 tot 8.600 in de tweede helft en iets meer dan 8.000 in het eerste halfjaar van 2019.

 

Dit blijkt uit de Venture Pulse, het halfjaarlijkse onderzoek van KPMGnaar de wereldwijde investeringen in startups. “De onrust in de wereld drukt duidelijk zijn stempel op de investeringen”, zegt Daniël Horn van KPMG Partnerships & Alliances.

Horn: “De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de naderende Brexit en toenemende spanningen in Turkije en Argentinië zorgen voor aanzienlijke terughoudendheid bij investeerders. En als er al geld vloeit naar startups, gaat dat vooral naar de ‘late stage’ bedrijven, startups die al enige volwassenheid vertonen. Dat betekent dat wij ons zorgen moeten gaan maken om de gezondheid van de markt. Steeds minder ‘early stage’ bedrijven slagen er immers in het noodzakelijke kapitaal aan te trekken om te kunnen groeien.”

Schijnwerpers op opkomende markten

 

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat vooral de opkomende markten op de radar van investeerders staan. Vooral India zag de investeringen in de afgelopen drie maanden toenemen met twee transacties van $ 1 miljard, hotelketen OYO Rooms en fintech Recko.  En ook in Latijns Amerika werd $ 1 miljard geïnvesteerd, in de Colombiaanse internetretailer Rappi.

 

Horn: “Vooral India lijkt na enige economische turbulentie klaar te zijn voor investeringen. Als het land erin slaagt om de regering stabiel te houden en geen aanleiding ziet wetgeving aan te passen, kan het investeringsniveau in India weer tot grote hoogte stijgen. En nu China een aantal grote uitdagingen kent, kan de keuze van investeerders naar die Azië kijken wel eens op landen als Maleisië en Indonesië vallen.”

Investeringsniveau in Europa op peil

 

Vergeleken met de tweede helft van 2018 namen de investeringen in Europa in de eerste zes maanden van dit jaar met ruim 30% toe, van $13 miljard tot ruim $ 17 miljard. Het aantal transacties nam echter fors af, van 2.153 tot 1.783.

 

Horn: “De kracht van de Europese markt ligt met name in de toenemende verscheidenheid van het aantal innovatiehubs. Naast stabiele investeringen in Duitsland en Israël zagen vooral de Scandinavische landen, Frankrijk, Spanje en Polen de kapitaalinjecties toenemen, waardoor het niveau in Europa op peil bleef. In het Verenigd Koninkrijk blijft de onzekerheid rond Brexit de omvang van de investeringen bepalen.

 

Desondanks vond in de afgelopen drie maanden een aantal aanzienlijke transacties plaats, zoals de investering van $ 575 miljoen in Deliveroo en de fintechs Checkout.com ($ 230 miljoen), World Remit ($ 175 miljoen) en Monzo ($ 144 miljoen). In Duitsland wist GetYourGuide $ 484 miljoen aan durfkapitaal aan te trekken.

 

Daarnaast ging de aandacht met name uit naar fintech bedrijven met als uitschieter de investering van Softbank van $ 1 miljard in Wirecard. En fintech zal de aandacht blijven trekken nu veel grote Duitse ondernemingen hun aandacht op deze bedrijven hebben gericht om een oplossing te vinden voor hun verouderde systemen en op zoek zijn naar een nieuw business model en nieuwe diensten. Gezien de nieuwe Brexit deadline later dit jaar zal de onzekerheid ook de komende maanden merkbaar zijn. Toch verwacht ik dat de investeringen in Europa op peil zullen blijven, zeker in fintech, maaltijdbezorging en technologische vernieuwing in de zorg.”

 

Bron: KPMG