De bestaande overheidsregelingen voor kredietverlening moeten effectiever worden ingezet, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland.

De regelingen worden momenteel beperkt gebruikt, en zouden vooral kleinere bedrijven kunnen helpen in hun vraag naar krediet. Dat zeggen de ondernemingsorganisaties in reactie op een rapportage die het ministerie van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Afgewezen

Uit de rapportage blijkt dat 42 procent van de financieringsaanvragen van kleinere bedrijven wordt afgewezen. Voor de midden- en grote bedrijven is dat 26 en 13 procent. Voor kleinere bedrijven zouden regelingen als de BMKB (Borgstelling Mkb-krediet), de GO-regeling (Garantie Ondernemingsfinanciering) en de Groeifaciliteit soelaas kunnen bieden. Die regelingen zijn echter te veel gericht op de situatie van voor de crisis. Bedrijven zoeken nu vooral werk- in plaats van investeringskapitaal, en banken kijken anders tegen risico`s aan.

Qredits verhoogd

De ondernemingsorganisaties zijn wel blij met de aankondiging van EZ om het plafond van de Qredits (kleine leningen) te verhogen van 50.000 naar 100.000 euro. Dat was een wens van VNO-NCW en MKB-Nederland.

Alternatieve kanalen

Ondertussen moeten worden gezocht naar alternatieve kanalen voor financiering, naast de banken en overheidsregelingen. De ondernemingsorganisaties vinden de oprichting van een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland een belangrijke stap. Die gaat zich richten op jonge, innovatieve bedrijven.

Bron: www.ezpress.eu