Volgens 42 procent van de finance professionals heeft kunstmatige intelligentie van alle technologieën de grootste invloed op financiële processen. Geen verrassing als je denkt aan de wildgroei die ChatGPT, Google AI en andere AI-modellen in het economische landschap hebben veroorzaakt. Dit blijkt uit de FinTech Barometer, het onderzoek van Onguard naar de financiële status bij Nederlandse bedrijven, dat dit jaar voor de zesde keer is uitgevoerd. Hierin zijn 311 CFO’s, financieel managers en financieel medewerkers ondervraagd. De tweede meest invloedrijke technologie is volgens de finance professionals big data (37%). Op de derde plek staat Internet of Things: 23 procent vindt deze technologie het meest van invloed op de financiële processen.

Blockchain is hekkensluiter

Blockchain is de hekkensluiter in de lijst van meest invloedrijke technologieën. Slechts veertien procent geeft aan dat deze technologie van invloed is op het financiële proces. Toch ziet de financiële sector ook kansen voor blockchain. Zo kan het volgens 21 procent van de finance professionals voor minder fouten in het werk zorgen. Daarnaast denkt 18 procent dat blockchain internationale en zakelijke betalingen makkelijker kan maken.

Intelligente automatisering

Een technologie waar finance professionals wel enthousiast over zijn, is intelligente automatisering (IA). Op dit moment weet een derde van de finance professionals (33%) wat IA betekent, maar maakt slechts acht procent er gebruik van. 25 procent bevindt zich al in de vroege planningsfase en 41 procent verwacht zelfs dat zij IA binnen twee jaar toepassen. Een voorbeeld van IA is Robotic Process Automation-software (RPA), waarmee factuurverwerking efficiënter wordt gemaakt. Vijftien procent van de organisaties maakt al gebruik van RPA binnen financiële processen, en een derde (33%) denkt momenteel na over hoe ze RPA kunnen integreren.

Adriaan Kom, Managing Director bij Onguard: “De financiële sector is bij uitstek een plek waar veel met nieuwe technologieën gewerkt wordt. En dat is ook niet gek, want een deel van het werk gaat om repetitieve handelingen die makkelijk geautomatiseerd kunnen worden. Daardoor hebben finance professionals weer hun handen vrij voor werk waarin zij een essentiële rol spelen, zoals het onderhouden van relaties met stakeholders. Zo werken mens en technologie zij aan zij. Het is daarbij wel belangrijk dat finance professionals hun kennis over de technologieën regelmatig bijspijkeren, want deze ontwikkelen zich constant. Zo mogen ze zich bijvoorbeeld wel wat meer verdiepen in de mogelijkheden van intelligente automatisering. Daar kan twee derde van de finance professionals die aangeven nu nog niet te weten wat het inhoudt zeker baat bij hebben!”

Bron: Creditexpo.nl