Indien de omzetdalingen door de corona-lockdown in het totaal zes maanden of langer aanhouden, krijgt een kwart van de mkb-bedrijven acute problemen om aan de kortlopende financiële verplichtingen te voldoen. Als de steunmaatregelen van het kabinet, zoals NOW en TOGS, niet worden meegerekend, geldt dit zelfs voor de helft van het Nederlands mkb. Dit heeft het CPB berekend in de Stresstest van het Nederlandse mkb

Het CPB berekende op basis van financiële gegevens van het mkb uit 2018 wat omzetdalingen voor individuele bedrijven in verschillende sectoren betekenen. Daaruit blijkt dat in de afgelopen drie maanden al 30 procent een gezamenlijke extra liquiditeitsbehoefte had van 12 miljard euro.

De handel, de industrie, de horeca en vervoer en opslag hebben de grootste extra liquiditeitsbehoefte. Deze sectoren zijn het hardst getroffen door de lockdown en hadden al de kwetsbaarste uitgangspositie. In haar rapport concludeert het CPB dat de toenemende kwetsbaarheid van mkb-bedrijven een risico vormt voor de financiële sector. Als bedrijven in de betalingsproblemen komen, tast dit op termijn ook de kapitaalpositie van banken aan.

Volgens onderzoekers van het CPB is over de financiële positie van mkb-bedrijven op de nog langere termijn op dit moment nog niet echt veel te zeggen. Bedrijven kunnen in de tussentijd met allerlei aanpassingen komen in hun verdienmodel waardoor de effecten uiteindelijk minder erg zijn.

Bron: Creditexpo.nl