42% van de Nederlanders is er niet van op de hoogte dat private lease de maximale hoogte van de hypotheek beïnvloedt. Onder de private leasers zelf is meer dan een kwart onwetend (26%). Daarnaast weet 30% van de private leasers niet dat het geregistreerde bedrag bij het BKR bij nieuwe private leasecontracten vanaf 1 april 2022 wordt verhoogd van 65% naar 100% van het leasebedrag. Vooral voor toekomstige private leasers die nog een hypotheek willen afsluiten, kan dit mogelijk problematisch zijn. Eindigt een private leaser het leasecontract, dan kan de hypotheeksom in sommige gevallen met tienduizenden euro’s omhoog. Niet iedereen kan van het contract af; 21% van de private leasers geeft aan dat dat voor hen niet mogelijk is. Dat maakt verder niet uit voor de waardering van leasen: 73% vindt het de kosten meer dan waard. Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 1.000 Nederlanders dat is uitgevoerd door vergelijkingssite Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Wachten met private lease voor hypotheek 
Sunny Schenkers, expert lenen bij Pricewise, moedigt de consument aan goed te onderzoeken of private lease in de huidige financiële situatie past. “Vanaf 1 april 2022 wordt 100 procent van het leasebedrag in het BKR  geregistreerd. Stel dat jij en je partner een gezamenlijk inkomen van 66 duizend euro per jaar hebben, dan kunnen jullie zonder private lease een hypotheek krijgen van 334 duizend euro. Met een private leasecontract van 48 maanden waarbij je maandelijks 350 euro betaalt, is dit nog maar 235 duizend. Dat scheelt je dus zo een ton, terwijl de totale kosten voor je leasecontract maar rond de 17 duizend euro liggen. Als je in de nabije toekomst van plan bent een hypotheek aan te vragen, kan het raadzaam zijn te wachten met private lease.“

7 op 10 private leasers tevreden 
Volgens Schenkers kan private lease ondanks een BKR-registratie een hele fijne en voordelige manier van autorijden zijn. Schenkers: “In eerste instantie klinkt leasen voor veel consumenten erg duur. Uit ons onderzoek blijkt dat ruim zeven op tien private leasers toch vinden dat het gemak van leasen opweegt tegen de kosten daarvan. Leasen geeft namelijk een bepaalde zekerheid. Zo weet je elke maand weer wat je betaalt en zijn de autoverzekering en wegenbelasting inbegrepen. De SEPP-regeling maakt het daarnaast interessant te kiezen voor de relatief dure elektrische auto. Vooral onder jongeren, die relatief weinig spaargeld en schadevrije jaren hebben, is private lease een laagdrempelige manier om een nieuwe auto te rijden.”

Bron: Pricewise.nl