Meer dan een miljoen Nederlanders hebben een (gedeeltelijk of volledig) aflossingsvrije hypotheek. Bij deze hypotheekvorm ben je gedurende de looptijd niet verplicht om af te lossen, maar op de einddatum moet het volledige bedrag afgelost worden. In 2013 is er een nieuwe regel ingevoerd: bij nieuwe hypotheken heb je alleen recht op hypotheekrenteaftrek als de lening binnen de looptijd van 30 jaar volledig afgelost wordt. Daardoor was de aflossingsvrije hypotheek opeens een stuk minder aantrekkelijk.

Stijging van 30 naar 32 procent

Toch zien we de laatste tijd dat het aantal aflossingsvrije hypotheken stijgt. Het percentage van deze hypotheekvorm ligt momenteel op 32%. Vorig jaar was dit nog twee procent minder, blijkt uit data van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Aanleiding hiervoor is de lage hypotheekrente. De hypotheekrenteaftrek levert niet veel meer op met rentepercentages die soms rond de 1 procent of zelfs nóg lager liggen. Daarnaast dalen de aftrektarieven in een rap tempo, sneller dan aan het begin van de kabinetsperiode werd aangekondigd.

Aflossingsvrij vooral populair bij ouderen

Met name mensen van middelbare leeftijd en ouderen verkiezen een aflossingsvrije hypotheek boven een lineaire of annuïteitenhypotheek. Zij nemen de minimale renteaftrek voor lief en profiteren van lagere maandlasten.

Risico’s

De groei in populariteit staat haaks op nieuwsberichten van de afgelopen jaren, waarin er veel aandacht is besteed aan de potentiële risico’s van een aflossingsvrije hypotheek. De Nederlandse Vereniging van Banken heeft vorig jaar daarom de campagne ‘Aflossingsblij’ in het leven geroepen met als doel mensen te laten nadenken over hun financiële situatie. Veel mensen weten namelijk niet hoe ze de hypotheek aan het einde van de looptijd af kunnen lossen. Een aantal mensen weet zelfs überhaupt niet dat de hypotheek uiteindelijk afgelost moet worden.

Bron: De Hypotheker