Nederlanders hebben vanaf 1 november langer de tijd om een incasso te laten terugboeken. Dit is een van de wijzigingen in de voorwaarden die de banken gaan doorvoeren. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaat de wijzigingen de komende tijd onder de aandacht brengen door middel van een publiekscampagne.

Consumenten kunnen vanaf november een incasso tot 56 dagen na de datum van afschrijving laten terugboeken. Nu hebben consumenten 30 dagen de tijd. Hiermee brengen de banken hun voorwaarden voor betalingsverkeer in lijn met Europese regelgeving. Ook moderniseren banken hun algemene voorwaarden. Daarmee worden onder meer bepalingen over de verwerking van persoonsgegevens, waaronder beeld- en geluidsopnamen, toegevoegd.

Verder worden in november nieuwe Europese standaarden voor het betalingsverkeer ingevoerd. Dit is in voorbereiding op de introductie van één geïntegreerde Europese betaalmarkt, de Single Euro Payments Area (SEPA). Daarbij verdwijnen alle nationale betaalsystemen. Volgens de NVB liggen banken goed op schema met de voorbereidingen voor het nieuwe betaalverkeer.

Bron: ANP