Leaders in Finance heeft vandaag een podcastserie over bijzonder beheer gelanceerd. In deze informatieve serie worden luisteraars meegenomen in de complexe wereld met behulp van o.a. topsprekers uit de juridische wereld, herstructureringsspecialisten en de minister. Ook een aantal bankiers komt aan het woord. Deze serie is tot stand gekomen met medewerking van de Nederlandse Vereniging van Banken (in de rol van kennispartner).

Een bijzonder of intensief beheer traject is erop gericht om ondernemingen structurele financiële problemen weer toekomstbestendig te maken. Vanuit de bank gaat een gespecialiseerde accountmanager intensief aan de slag met de ondernemer en denkt daarbij actief mee over herstructurering van leningen of een nieuw businessmodel. Goede en transparante communicatie tussen klant en bank blijken in de praktijk een stimulans voor de herstelmogelijkheden.

Helaas zijn er ook ondernemingen die onvoldoende levensvatbaar blijken. In zulke gevallen is hulp van de banken sterk gericht op effectieve afwikkeling, zodat een ondernemer met zo min mogelijk schulden blijft zitten.

Vanwege de coronapandemie hebben de banken geïnvesteerd in capaciteit op de bijzonder of intensief beheer afdelingen. Het aantal faillissementen is op dit moment laag voor een belangrijk deel door de steunmaatregelen van de overheid. Ook banken hebben bijgedragen door in de kern gezonde bedrijven te helpen met uitstel van aflossingen (ruim 3 miljard euro) en de kredietverlening die in crisistijd op peil is gebleven (circa 67 miljard euro begin oktober).

Bron: NVB