Na een spannende strijd tussen de vijf genomineerden voor de Credit Management Award 2013 tijdens het 10e Jaarcongres Credit Management in Houten is er een winnaar naar voren gekomen: Lies van Balen, Manager Special Servicing bij hypotheekservicer Adaxio.

De blij verraste Van Balen kreeg de award uitgereikt van juryvoorzitter Jan Adriaanse. De jury was onder de indruk van de prestaties van Lies van Balen. Zij is bij hypotheekservicer Adaxio verantwoordelijk voor Special Servicing, dat gericht is op het voorkomen en beperken van achterstanden, het aanpakken van betalingsproblemen en het maximaliseren van een verkoopopbrengst van het onderpand en daarmee het beperken van een eventuele restschuld.

Van Balen heeft een groot pallet aan creatieve oplossingen in de strijd gegooid om het aantal achterstanden te beperken ondanks de huidige crisis op de hypothekenmarkt. Zo benaderd zij bij een betaalachterstand ook andere personen in de omgeving van de debiteur, zodat ze hen kan bereiken én helpen. In het geval van een ernstige situatie, zoals ziekte, zoekt zij contact met gemeenten en hulpinstanties. Door dergelijke creatieve oplossingen in te zetten wordt verdere verslechtering zoveel mogelijk te voorkomen. Daarbij zijn zowel geldverstrekkers als huiseigenaren gebaat.

De genomineerden voor de Credit Management Award 2013 waren

Jan Ambergen (Treasury Director, Working Capital & Credit Control, IFF)
Lies van Balen (Manager Special Servicing, Adaxio)
Stephan ten Brink (Sr Consultant Credit Management, Deloitte)
Steven de Cocq van Delwijnen (Manager Customer Finance Business, T-Mobile)
Michael van der Steen (BU Credit Manager, AkzoNobel)

De genomineerden zijn allen geïnterviewd door de redactie van Financieel Management. Tijdens het jaarcongres heeft iedere genomineerde tijdens een parallelsessie 30 minuten de tijd gehad om zijn/haar case te presenteren. De jury heeft vervolgens de uiteindelijke winnaar van de Credit Management Award 2013 bepaald door de volgende wegingsfactoren toe te passen:

– De mate waarin sprake is van innovatief en vernieuwend creditmanagement (50%)
– De wijze waarop de case wordt gepresenteerd tijdens het jaarcongres (50%)

Van Balen kwam op basis van deze wegingsfactoren als winnaar naar voren. ‘Haar presentatie blonk uit in enthousiasme en openheid! Echt geweldig gedaan’, aldus de jury. ‘Geef het haar maar te doen. De hypotheekmarkt is echt een slagveld momenteel, en dankzij de inzet van Van Balen en haar team weet Adaxio toch nog te groeien in deze marktomstandigheden. Erg indrukwekkend.’

De Credit Management Award is Nederlands meest prestigieuze prijs voor uitzonderlijke prestaties op het gebied van creditmanagement.

Juryleden Credit Management Award 2013

– Prof Dr. Jan Adriaanse, Hoogleraar Turnaround Management aan het Centrum voor Bedrijfswetenschappen van de Universiteit Leiden en directeur Turnaround Powerhouse (juryvoorzitter)
– Wilma Arends, Manager Treasury & Credit Molex en winnaar Credit Management Award 2011
– Vincent van Viersen, Directeur Finance & Assurance en winnaar Credit Management Award 2010
– Hans van Diest, Risk Manager BMW Financial Services en winnaar Credit Management Award 2008
– Ben Walet, Credit Manager Oxxio en winnaar Credit Management Award 2005

Bron: www.fm.nl