Het Noord-Hollandse Waterland is de gemeente waar de kans het grootst is dat inwoners openstaande rekeningen volledig en op tijd betalen. In 55,1% van de gevallen gebeurt dit daadwerkelijk. Waterland is hiermee de beste gemeente als het gaat om goed betalingsgedrag van haar inwoners.

Als snelst betalende provincie is Limburg echter koploper. Vorderingen worden hier gemiddeld binnen 94 dagen betaald. Dit blijkt uit cijfers van Intrum Justitia over betalingsgedrag van de inwoners van 411 gemeenten in Nederland. De gemeenten Bloemendaal (Noord-Holland) en Heiloo (Noord-Holland) eindigen op een gedeelde tweede plaats. De kans dat inwoners een vordering volledig voldoen binnen de gestelde termijn bedraagt daar 54,9%. Stadskanaal is de slechtst betalende gemeente in Nederland. De kans dat inwoners daar de rekeningen op tijd betalen bedraagt slechts 23%.

Limburg in 2011 langzaamste, nu snelst betalende provincie

Ten opzichte van vorig jaar worden vorderingen in Nederland 5 dagen sneller betaald. Opvallend is dat de provincie Limburg vorig jaar nog als langzaamst betalende provincie uit de bus kwam en nu juist als snelst betalende provincie. 21 van de 32 Limburgse gemeenten laten bovendien een positieve afwijking zien ten opzichte van de gemiddelde betalingsduur. De provincie Utrecht is dit jaar de provincie waar de langste betaalduur wordt gehanteerd.

Het belang van op tijd betalen

“In deze economisch moeilijke tijden let iedereen op zijn huishoudboekje. Het is dan van groot belang goed te weten wat er elke maand binnen komt en weer uitgaat,” aldus Edwin Prevoo (directeur Intrum Justitia). “Voor ondernemers is het op tijd betaald krijgen van rekeningen bepalend voor de mate waarin ze investeringen kunnen doen of niet. Goed credit management is hierbij cruciaal voor een gezonde financiële bedrijfsvoering. Bedrijven zullen steeds meer vooraf moeten checken of consumenten in staat zijn hun rekeningen volledig en op tijd te betalen. Door vervolgens de juiste betaalmethoden te kiezen en te zorgen voor een effectief precassotraject, kunnen bedrijven hun liquiditeit verbeteren en kosten besparen.”

Top 10 Nederlandse gemeenten: kans op betaling totaalbedrag door inwoners

1. Waterland (55,1%)
2. Bloemendaal (54,9%)
3. Heiloo (54,9%)
4. Horst aan de Maas (54,5%)
5. Terschelling (53,7%)
6. Midden-Delfland (53,7%)
7. Aalburg (53,5%)
8. Peel en Maas (53,4%)
9. Heeze-Leende (53,3%)
10. Zeevang (53%)

 

Bron: Intrum Justitia