Ondernemers moeten niet vergeten hun betaalsysteem SEPA en IBAN-proof te maken.

Volgend jaar worden de nieuwe Europese betalingsregels ingevoerd. Wie zijn betalingssysteem tegen die tijd niet op orde heeft, zal problemen kunnen krijgen bij het overmaken en ontvangen van geld. Dat vinden de ondernemingsorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW.

De waarschuwing is actueel geworden na een laatste onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Nog steeds zijn niet alle Nederlandse midden- en kleinbedrijven begonnen aan de voorbereidingen op de overstap naar IBAN, het nieuwe, langere internationale bankrekeningnummer. Zo’n 15 procent van de mkb’ers is nog niet gestart met het aanpassen van hun administratie, systemen of software, aldus het onderzoek.

Nederland gaat op 1 februari 2014 helemaal over op het Europese betalingssysteem SEPA. Daarmee moet in het hele eurogebied op dezelfde manier kunnen worden betaald. Door de invoering van SEPA (Single Euro Payments Area) vervallen de vertrouwde Nederlandse rekeningnummers en worden ze vervangen door hun Europese tegenhanger IBAN.

Elke Nederlandse rekeninghouder heeft al een IBAN, die bestaat uit 18 cijfers en letters. De IBAN is een combinatie van het huidige rekeningnummer, een landencode, een controlegetal en 4 letters om de bank aan te duiden, aangevuld met één of een paar nullen. IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number.

Bron: MKB Nederland