NVVK publiceert modelovereenkomst voor vormgeven relatie gemeenten-bewindvoerders

Samen met VNG, Horus en NBBI ontwikkelde de NVVK de modelovereenkomst ‘Samen de regie, sneller vooruit’. Gemeenten en bewindvoerders nemen op basis van deze overeenkomst samen de regie om inwoners met (risico op) financiële problemen zo goed mogelijk te ondersteunen.

NVVK-voorzitter Marco Florijn kreeg de modelovereenkomst overhandigd door projectleider Mirjam Zwamborn. De nieuwe modelovereenkomst helpt gemeenten en bewindvoerders om dankzij uniforme en duidelijke afspraken beter passende dienstverlening te bieden aan mensen met (kans op) financiële problemen.

Hulp is effectiever

Samenwerken stelt gemeente en bewindvoerders in staat inwoners sneller te helpen. Daardoor is de geboden hulp doelgerichter en effectiever. NVVK ontwikkelde naast de modelovereenkomst ook een handreiking en een handige infographic. Allemaal bedoeld om om de toepassing van de overeenkomst in de uitvoeringspraktijk makkelijker te maken, en om de gekozen werkwijze ook in de toekomst vol te houden.

Om te bereiken dat hulpvragers de meest passende financiële hulpverlening krijgen, zijn goede samenwerkingsafspraken nodig. Over communicatie, aanspreekpunten, termijnen en doorstroom van schuldenbewind naar schuldhulpverlening bijvoorbeeld. Hiervoor hebben verschillende gemeenten in de afgelopen jaren convenanten opgesteld. Dat heeft echter geleid tot een wildgroei aan documenten en variatie in samenwerkingsafspraken.

‘De nieuwe modelovereenkomst ‘Samen de regie, sneller vooruit’ draagt écht bij aan betere hulpverlening. Gemeente en bewindvoerder weten elkaar veel beter te vinden. En zo bieden we inwoners de best mogelijke ondersteuning.’ Gemeente in Noord-Brabant

Bron: NVVK