De beslagvrije voet is het inkomen waarop een deurwaarder geen beslag mag leggen. Wordt deze maand je vakantiegeld uitbetaald, dan heb je daardoor een hoger inkomen. Mag een deurwaarder nu beslag leggen op je vakantiegeld? Ja dat mag, behalve als door het beslag op je vakantiegeld je inkomen daalt tot onder de beslagvrije voet. Het vakantiegeld wordt als inkomen gezien in de maanden waarin het werd opgebouwd. Komt je inkomen hierdoor boven de beslagvrije voet uit, dan kan er wel beslag worden gelegd. Hieronder twee voorbeelden om het duidelijk te maken.

Je inkomen met vakantiegeld is lager dan de beslagvrije voet

Stel je hebt een inkomen van € 900,- per maand en een beslagvrije voet van € 1.000,-. In de maand mei krijg je vakantiegeld over het afgelopen jaar en is je inkomen € 1740,-, waarvan € 840,- vakantiegeld. Dit vakantiegeld heb je opgebouwd in de afgelopen 12 maanden: € 70,-  per maand. Als je je vakantiegeld bij je maandinkomen optelt, heb je een inkomen van € 970,- per maand. Omdat dit bedrag lager is dan de beslagvrije voet, mag een deurwaarder hier geen beslag op leggen.

Je inkomen is hoger dan de beslagvrije voet door je vakantiegeld

Het kan gebeuren dat door de uitbetaling van je vakantiegeld je inkomen boven de beslagvrije voet uitkomt. Stel je hebt een inkomen van € 900,- en je beslagvrije voet is dit keer € 950,-. Je ontvangt in mei € 1.740,- (€ 840,- vakantiegeld). Door het bedrag van € 70,- aan vakantiegeld, kom je per maand € 20,- boven je beslagvrije voet uit. De deurwaarder mag dan ook beslag leggen op € 240,- van je vakantiegeld, de € 20,- die je maandelijks boven je beslagvrije voet uitkomt.

Iedere maand vakantiegeld?

Steeds meer mensen krijgen hun vakantiegeld per maand uitbetaald. In dat geval is je inkomen iedere maand gelijk en hoeft er niets achteraf te worden verrekend.

voorbeeld beslagvrije voet

Bron: Zorgverzekeringslijn.nl