Minister Hoekstra van Financiën verlaagt binnenkort het maximale rentepercentage op kopen op afbetaling of roodstaan. De minister vroeg het Nibud hem daarover te adviseren.

De maximale rente op krediet daalt van 14 naar 10 procent. Het gaat voorlopig om een tijdelijke verlaging. Wie tussen de vermoedelijke ingangsdatum van 1 augustus en het einde van het jaar zo’n krediet ontvangt, heeft profijt van de lagere rente. In een brief aan de Tweede Kamer legt Hoekstra uit dat hij gaat onderzoeken of hij de verlaging later definitief kan doorvoeren.

Notitie

De minister baseert de verlaging mede op een notitie van het Nibud, dat op zijn verzoek de voors en tegens van een verlaging van de maximale rente beschreef. Hierin geeft het Nibud aan dat kwetsbare consumenten beter beschermd moeten worden tegen hoge kosten van krediet. Een verlaging van de maximale rente is daarvoor een goede en eenvoudige mogelijkheid.

Tegelijkertijd moet de rente op roodstaan en kopen op afbetaling niet té laag worden. ‘Bij een zeer lage rente kan het financieel aantrekkelijk lijken veel te lenen, en kan gewenning aan krediet optreden,’ schrijft het Nibud.

Download de notitie van het Nibud over consumptief krediet (pdf)

Evenwicht

Voor mensen die geen buffer hebben en bijvoorbeeld opeens een nieuwe koelkast moeten aanschaffen, is consumptief krediet een uitkomst. ‘Soms hebben mensen gewoon geen keus, staan ze met de rug tegen de muur. En dan maakt het wel uit of je 10 of 14 procent moet betalen,’ aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart dinsdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Vliegenthart onderschrijft dat 10 procent nog steeds aanzienlijk is, maar benadrukt dat de financier bij dergelijke kortlopende kredieten zijn kosten minder kan spreiden dan bijvoorbeeld bij een langlopende hypotheek: ‘Je moet het ook kunnen betalen als financier. Met de verlaging komt er een goed evenwicht tussen de belangen van de consument, die niet te veel moet betalen, en de belangen van diegenen die het geld ook daadwerkelijk uitlenen.’

Bron: Nibud