In 2015 ging er voor 37 miljard euro aan goederen naar de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat is meer dan de Nederlandse export naar Frankrijk, dat met 34 miljard euro de vierde exportbestemming van Nederland is. Dat meldt CBS in de nieuwe Internationaliseringsmonitor.

Duitsland is met afstand de belangrijkste exportbestemming van Nederland, maar de export is ongelijk verdeeld. Zeven van de zestien Duitse deelstaten zijn samen goed voor 91 procent van de Nederlandse goederenexport naar Duitsland. Alleen al naar Noordrijn-Westfalen gaat 43 procent van de export met bestemming Duitsland, zoals geregistreerd door de statistiekbureaus van de Duitse deelstaten. Deze deelstaat is de grootste economie van Duitsland, grenst aan Nederland en heeft een uitstekende waterverbinding met ons land via de Rijn.

Na Noordrijn-Westfalen zijn Baden-Württemberg (15 procent van het totaal) en Beieren (10 procent) de belangrijkste exportbestemmingen voor Nederland. Daarna volgen Nedersaksen, Hessen, Hamburg en Rijnland-Palts. Nederland exporteert het minst naar Mecklenburg-Voor-Pommeren en Saarland (beide 0,6 procent).

Veel minerale brandstoffen naar Noordrijn-Westfalen

De belangrijke binnenvaartverbinding met Noordrijn-Westfalen heeft invloed op het type goederen dat die kant op gaat. Bijna de helft (43 procent) van de export naar deze deelstaat bestaat uit minerale brandstoffen, zoals aardolieproducten. Ook bij de export naar Hamburg is deze goederensoort dominant. Zes Duitse deelstaten importeren vooral voedings- en natuurproducten uit Nederland en vier deelstaten importeren vooral chemische producten. Naar Saksen, Berlijn en Hessen exporteert Nederland in de eerste plaats industriële producten en Beieren is de enige deelstaat waarbij machines en vervoermaterieel toonaangevend zijn in de import uit Nederland.

Export naar Noordrijn-Westfalen groter dan verwacht

De omvang van de Nederlandse export naar Duitsland hangt sterk samen met de grootte van de Duitse economie en de geografische afstand tot Nederland. De feitelijke export naar Duitsland (86,9 miljard euro volgens de Duitse statistieken) is vrijwel gelijk aan het te verwachten cijfer op basis van economiegrootte en afstand (86,6 miljard euro).

Binnen Duitsland zijn er wel verschillen. De export naar Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg scoort het meest boven verwachting op basis van economiegrootte en afstand. Dit zijn namelijk op de goederenhandel gerichte deelstaten met een goede Rijnverbinding met Nederland. Bovendien hebben deze deelstaten een doorvoerfunctie naar andere regio’s. Ook Hamburg haalt als belangrijke havenstad meer producten uit Nederland dan geschat. Beieren importeert naar verwachting, de overige deelstaten importeren minder goederen uit Nederland dan verwacht op basis van economiegrootte en afstand.

Bron: CBS