Het aantal faillissementen in de horeca blijft hoog. In de eerste helft van 2016 gingen 20 procent meer hotels, restaurants en snackbars bankroet dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.

In totaal legden in het eerste semester 3255 bedrijven en instellingen het loodje. Ten opzichte van de overeenkomstige periode in 2015 is dit een teruggang van bijna 20 procent.

Wel blijft het aantal faillissementen relatief groot. In de eerste helft van 2007, het laatste jaar voor de crisis, gingen slechts 1107 bedrijven en instellingen bankroet.

Volgens Faillissementsdossier wordt de daling in de eerste twee kwartalen van dit jaar grotendeels veroorzaakt door het herstel van de conjunctuur en het aantrekken van het consumentenvertrouwen. Het aantal faillissementen daalde nagenoeg over de gehele linie.

Minder cafés op de fles

In de horeca daarentegen bleef het totale aantal deconfitures bijna gelijk. Terwijl er meer hotels, restaurants en snackbars op de fles gingen, daalde het aantal failliete cafés met bijna 10 procent.

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland is verbaasd over de toename van het aantal failliete hotels en restaurants. “Als je naar de cijfers kijkt kan ik dit niet goed plaatsen”, zegt woordvoerder Joris Prinssen. Hij refereert aan omzetcijfers over het eerste kwartaal. Ten opzichte van de eerste drie maanden van 2015 stegen de omzet en de prijzen in de horeca in deze periode met respectievelijk 7 procent en 2,5 procent. Dat was niet voor het eerst. In de horeca stijgen de verkopen al drie jaar op rij.

Papa- en mamabedrijven

Heel veel zegt de toename van het aantal failliete hotels en restaurants niet over de gang van zaken in de horecabranche, nuanceert Prinssen. “We praten hier over kleine aantallen. Bovendien maken veel bedrijven een doorstart. De horeca kent relatief veel zogenoemde papa- en mamabedrijven. Die gaan na een faillissement vaak door.”

Markant in absolute cijfers gemeten was in de eerste helft van 2016 de stijging van het aantal failliete webwinkels met ruim 70 procent – 46 versus 33 in de eerste zes maanden vorig jaar. Ook deze toename is echter relatief. Het aantal webwinkels is de afgelopen acht jaar verzesvoudigd tot ruim 30.000.

Consultants profiteren van aantrekken economie

Branches waarin aanzienlijk minder bedrijven over de kop gingen zijn de bouw, de industrie en de consultancy. In de bouw daalde het aantal faillissementen met een derde, in de industrie met een kwart. In deze laatste sector sloten vooral minder drukkerijen en metaalconstructiebedrijven hun deuren. In de consultancy gingen 69 bedrijven en instellingen onderuit tegen 110 in de eerste helft van vorig jaar.

Adviesbureaus profiteren sterk van de groeiende economie. Maar door de forse toename van het aantal consultancyorganisaties staan de prijzen onder druk. Nederland telt ruim 100.000 organisatieadviesbureaus tegen 43.500 tien jaar geleden. Vooral het aantal zzp’ers is in deze sector explosief gestegen.

Zeeland dissonant

Op provinciaal niveau kenden met name Groningen, Drenthe en Flevoland substantieel minder faillissementen. De provincie Zeeland was met een toename van ruim 50 procent de grootste daler.

Bron: faillissementsdossier.nl