De arbeidsmarkt in de horeca trekt aan. De horeca profiteert van de aantrekkende economie en een grotere stroom toeristen. Mensen hebben meer te besteden en eten vaker buiten de deur. Goed nieuws voor werkzoekenden die aan de slag willen in hotels, restaurants, fastservice en catering. Al enkele jaren groeit het aantal horecavacatures fors en daalt het aantal aanvragen voor een WW-uitkering, zo blijkt uit een sectorupdate die UWV heeft uitgebracht. UWV verwacht dat het aantal vacatures dit jaar nog licht toeneemt.

De werkgelegenheid in de horeca groeit sinds 2014. Naar verwachting neemt het aantal banen dit jaar en volgend jaar verder toe, met 4% voor werknemers en 2% voor zelfstandigen. Er zijn vooral goede kansen op werk voor koks met een gerichte mbo-opleiding, als medewerker fastservice en in toeristische regio’s in de bediening, met name in het hoogseizoen. In totaal ontstonden er het afgelopen jaar 83.000 vacatures in de horeca, maar liefst 48% meer dan in 2013.

Minder aanvragen WW-uitkering

De toegenomen werkgelegenheid leidt tot een gestage afname in het aantal nieuwe WW-uitkeringen vanuit de horeca. Dat was gegroeid naar 26.600 in 2014 om vervolgens te dalen tot 22.200 in 2016. Gemiddeld is zeven op de tien WW’ers uit de horeca binnen een jaar weer aan de slag.

Knelpunt

In de horeca is het personeelsverloop hoog en er zijn veel tijdelijke contracten. Mede daardoor is het aantal vacatures in de horeca hoog. Het werven en vervolgens behouden van gekwalificeerd personeel vormt daarmee een knelpunt voor de sector. De horeca kent meer werknemers met een flexibel contract dan met een vaste betrekking. Drie op de tien werknemers werkt minder dan 12 uur per week. Bijna vier op de tien werknemers is scholier of student.

Bron: UWV