Nederlanders hebben weinig financiële kennis. Dit blijkt uit recent onderzoek van CentiQ, Wijzer in geldzaken. Zes op de tien consumenten zegt voldoende kennis te hebben van belangrijke financiële producten. Maar de feitelijke kennis valt tegen. De meeste Nederlanders hebben geen idee welk percentage aan rente betaald moet worden bij rood staan op de betaalrekening.

Ook weet meer dan de helft niet hoe hoog de rente is bij een persoonlijke lening.
En maar een klein gedeelte kijkt bijvoorbeeld naar de kosten van financiële producten, om zo de maandelijkse lasten terug te brengen. Op deze site staat een korte kennisquiz, waar de consument zijn eigen kennis kan vergelijken met die van de gemiddelde Nederlander.

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel mensen denken dat de crisis hen niet zal treffen.
Dat is opmerkelijk gezien de algemene economische verwachtingen. Het onderzoek leert ook dat mensen met meer financiële kennis, minder financiële problemen kennen.
Ze hebben bijvoorbeeld minder betalingsachterstanden en zijn beter voorbereid op eventuele financiële tegenslagen. Een hoger kennisniveau op financieel gebied helpt mensen om zware economische tijden te doorstaan.

CentiQ vindt dat consumenten zich meer moeten verdiepen in de mogelijke gevolgen van de crisis voor hun persoonlijke financiële situatie. Om hen daarbij behulpzaam te zijn is er nu op deze site een 'Checklist geldzaken op orde' te vinden met tips, hulpmiddelen en links verwijzingen naar betrouwbare informatie over geldzaken.

Bron: wijzeringeldzaken.nl