74% van de Nederlandse CFO’s en financieel directeuren maakt zich zorgen over het vertrek van hun top werknemers, blijkt uit onderzoek van Robert Half onder 200 Nederlandse CFO’s en financieel directeuren.

Volgens Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland, komt dit omdat de effecten van de aantrekkende arbeidsmarkt steeds beter zichtbaar worden. “De strijd om werknemers met de juiste kwaliteiten is goed voelbaar op de huidige arbeidsmarkt. Voor bedrijven is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat talenvolle werknemers die over veelgevraagde of moeilijk te vinden vaardigheden beschikken, erg gewild zijn. Nieuwe mogelijkheden bij andere bedrijven kunnen zich regelmatig aandienen. Om talentvolle werknemers te houden is het daarom belangrijk om een competitief salarisbeleid op te stellen. Zo trek je niet alleen topwerknemers aan, maar behoud je ze ook.”

Meer zorgen bij grootbedrijf dan bij het MKB

De zorgen over het verlies van topperformers zijn groter bij de financieel directeuren van grootbedrijven dan bij het MKB.

Behoud van personeel

Het blijkt niet eenvoudig om topperformers binnen het bedrijf te vervangen. Uit eerder onderzoek van Robert Half bleek dat 92 procent van de CFO’s en financieel directeuren het een uitdaging vindt om geschikte financiële professionals voor de financiële afdeling te vinden. Daarom is het van belang in te zetten op het behoud van personeel. Een belangrijk onderdeel daarvan is de ontwikkeling van een competitief beloningsbeleid ten opzichte van concurrerende bedrijven. Op die manier is het beter mogelijk voor bedrijven om toptalenten aan te trekken en te behouden. Om uit te vinden wat een gangbaar salaris is, is het raadzaam bronnen te raadplegen zoals de Robert Half Salarisgids 2016. Naast een aantrekkelijk salaris zijn ook andere factoren van belang voor de hedendaagse werknemer. De principes van “KEEP” bijvoorbeeld. Deze vier factoren kunnen het verschil maken tussen vertrek of behoud van topperformers.

Kudos

Erkenning is van groot belang voor werknemers. Of het nou gaat om het tonen van dankbaarheid voor de geleverde prestaties of om een beloning wanneer een project goed is beëindigd, erkenning werkt zeer motiverend voor werknemers.

Empowerment

Het is van belang goed te luisteren naar de mening en adviezen van werknemers. Ook door vertrouwen te tonen in het zelfstandig handelen van werknemers zullen zij zich beter op hun plek voelen. Veiligheid en vertrouwen zorgen voor loyaliteit aan het bedrijf.

Excitement

Een leuke plek om te werken is een goede plek om te blijven. Als werknemers uitdagende opdrachten krijgen en de kans krijgen hun vaardigheden te ontwikkelen zullen ze eerder geneigd zijn te blijven. Ook is het raadzaam successen van het bedrijf te delen, iedereen werkt immers graag voor een succesvol bedrijf.

Promotion

Vastzitten in een uitzichtloze positie zal een talentvolle werknemer sneller prikkelen door te zoeken. Promoveer binnen het bedrijf wanneer het mogelijk is, zodat uw toptalenten blijven. Interne promoties werken zeer motiverend. Ook is het van belang aan carrièreplanning te doen om in te kunnen spelen op professionele ambities.

Bron: roberthalf.nl