Steeds meer Nederlanders nemen een kortlopend minikrediet op. Dit meldt Het Financieele Dagblad. Via een sms-bericht kan tot 500 euro worden geleend tegen exorbitante rentes tot wel 600%t. Omdat de geldlenende bedrijven financieren uit eigen middelen worden ze niet gecontroleerd door de Nederlandsche Bank.
In Nederland zijn vier aanbieders van minikrediet. Ze doen hetzelfde. Via internet en sms kan een lening worden aangevraagd. De kredietwaardigheid van de leners worden gecontroleerd. Minimumleeftijd 21 jaar, maximaal één lening en een nieuwe lening alleen als de oude is afgelost.

Het Finse Ferratum is marktleider en concurreert met bedrijven als Cash Bob en Voorschotje.nl. Wie bij Ferratum 100 euro leent met een looptijd van 15 dagen, moet 120 euro terugbetalen. De grootste lening bedraagt 500 euro met een looptijd van 30 dagen. Wie die afsluit, moet 625 euro terugbetalen. Dit is op jaarbasis een rente van maar liefst 600 procent.

"Vergelijk het met een hotelkamer en een huurhuis", zegt Ferratum-directeur Bart van Heijst. "Een hotelkamer gebruik je kort en is daarom duurder. Maar het is op dat moment wel comfortabel en voordeliger dan een lang contract bij een huurhuis."

Bron: Het Financieele Dagblad