Niemand is gebaat bij nieuwe Amerikaanse invoerheffingen. Bedrijven niet, consumenten ook niet. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie op het nieuws dat de Amerikaanse regering wederom dreigt met importheffingen op bijna 10 miljard euro aan goederen uit de Europese Unie. Nieuwe heffingen ondermijnen het WTO-systeem en hebben alleen maar kwalijke gevolgen voor de wereldeconomie.

WTO

Als verdediging van de importheffingen voert president Donald Trump aan dat de Europese Unie jarenlang ten onrechte vliegtuigbouwer Airbus van subsidie heeft voorzien. Interessant is overigens dat de VS vorige maand zélf werd berispt door de WTO omdat juist het Amerikaanse bedrijf Boeing illegale belastingvoordelen kreeg in de staat Washington.

Cowboy-politiek

De reactie van de VS is zwaar overtrokken, vinden MKB-Nederland en VNO-NCW, zeker omdat de afgelopen periode duidelijk werd dat niemand gebaat is bij extra heffingen. De oplossingen ligt in het intensiveren van de dialoog over handel. Ook een nieuw handelsverslag van de EU met de VS is een oplossing. Een dergelijk verdrag geeft immers lange termijn zekerheid. Samenwerking dus, in plaats van ‘cowboy-politiek’, aldus de organisaties.

Bron: MKB-Nederland