MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof wil af van de bevoorrechte positie van de Belastingdienst en aandeelhouders met pandrecht bij een faillissement. Hij wil een eerlijkere positie voor het schuldeisende mkb dat nu achteraan in de rij staat. Dat zegt hij in het Financieele Dagblad.

Aan de laatste tiet

Kleine en middelgrote bedrijven die als schuldeiser betrokken raken bij een faillissement, zien gemiddeld maar 3 procent van hun vorderingen terug. Aandeelhouders met pandrecht en de fiscus krijgen onevenredig veel meer en dat moet veranderen, vindt Vonhof. “Het grootkapitaal en de Belastingdienst staan vooraan en wij hangen altijd aan de laatste tiet.”

Dak repareren als de zon schijnt

Momenteel gaan er dankzij het gunstige economisch klimaat veel minder bedrijven op de fles dan tijdens het hoogtepunt van de crisis. Toch is het nu of nooit, meent Vonhof. Hij vraagt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken de zaak juist nu aan te kaarten bij haar collega Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming. “Repareer het dak als de zon schijnt.” Deze week gaat er een brief uit naar het kabinet.

Kilometers voorsprong

Vonhof ziet 2 problemen in de huidige wetgeving. “Investeerders die geld steken in een bedrijf hebben – mits zij pandrecht hebben – kilometers voorsprong op andere schuldeisers. En de voorrangspositie, met daarbovenop nog eens het zogeheten bodemrecht, geeft de fiscus een veel te riante voorsprong op alle andere crediteuren, zelfs op de banken.”

Kettingreactie

Vonhof vindt dat het bodemrecht moet verdwijnen en de voorrangspositie wordt aangepast. Hij beseft dat dit een lastig gevecht gaat worden. Maar Nederland snijdt zichzelf in de vingers als het niet gebeurt. De vorderingen van de fiscus brengen een kettingreactie teweeg. “Kleine schuldeisers die hun geld niet terugkrijgen, raken op hun beurt in de betalingsproblemen. En als ze omvallen, dragen ze helemaal geen belasting meer af. Dat geld kan beter in de economie blijven. Dat is beter voor het vertrouwen.”

Slachtoffer van het circus

Vonhof ziet meer in het voorbeeld van Duitsland. Aandeelhouders sluiten daar achteraan, tenzij ze minder dan 10 procent hebben en niet betrokken zijn bij de leiding. Dat zou voorkomen dat aandeelhouders met pandrecht na faillissement vooraan in de rij staan. “Investeerders kunnen nu op twee borden schaken via het pandrecht. Bij een faillissement staan ze vooraan, terwijl heel veel franchisenemers en leveranciers het slachtoffer worden van het circus.”

Bron: MKB-Nederland