De Nederlandse overheid moet bij een eventuele Brexit ‘maximale souplesse en flexibiliteit’ tonen in de uitvoering van inspecties en de toepassing van termijnen voor bedrijven. MKB-Nederland en VNO-NCW bepleiten een algemene overgangsmaatregel van enkele weken, zo schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer. Die debatteert donderdag over de Brexit.

Geen sancties

Als ondernemers om praktische redenen fouten maken bij het afwikkelen van douaneformaliteiten, zou de overheid moeten afzien van het opleggen van wettelijke sancties, stellen de ondernemersorganisaties. Voorwaarde is wel dat ondernemers dan binnen enkele weken uit eigener beweging tot verbetering komen.

Veel onzeker

De laatste ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk rond de Brexit brengen de onzekerheid voor Nederlandse ondernemers naar een ‘ongekend niveau’, aldus de ondernemersorganisaties. Zij doen er samen met brancheorganisaties en de overheid alles aan om bedrijven hierin te ondersteunen, maar er zijn nog veel onbekende factoren. MKB-Nederland en VNO-NCW streven naar het voorkomen van een no deal en in de tussentijd een zo lang mogelijk uitstel van de Brexit.

Dalende export

Uit recente cijfers blijkt dat de Nederlandse export naar het VK ondertussen in waarde flink is gedaald. De Nederlandse export naar andere EU-landen neemt toe, wat erop duidt dat ondernemers andere afzetmarkten zoeken. Ook ligt de oorzaak in de waardevermindering van het pond, waardoor buitenlandse producten voor de Britten duurder worden.

Bron: MKB-Nederland