Door de opeenstapeling van politieke akkoorden in 2013 is de samenhang in het belastingbeleid van het kabinet verdwenen.

Dat is de boodschap van Jeroen Lammers, beleidsmedewerker fiscale zaken bij ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW, in het FD van 20 januari. ‘Bij ondernemers komt de vraag aan de orde of ze hier nog wel prettig kunnen ondernemen.’

Fiscale kerstboom

Lammers wijst er op dat het kabinet-Rutte 1 als uitgangspunt had dat de ‘fiscale kerstboom’ moest worden afgetuigd. Maar volgens hem gebeurt nu het omgekeerde. Hij spreekt van ‘floddermaatregelen’. ‘Er wordt nu lukraak geld verzameld, er zit geen beleid achter. Dat kost een hoop geld en geeft veel ergernis.’ Hij roept het kabinet op om snel de principes van Rutte 1 ‘af te stoffen’. Dat betekent: niet voor iedere maatregel het fiscale instrument gebruiken en heffingen schrappen die weinig opbrengen.

Fiscaal interessant

Maar het belastingbeleid kent ook enkele ‘typisch Nederlandse punten’ waar het kabinet niet aan zou moeten tornen, oordeelt Lammers. Als voorbeelden noemt hij onder meer de vele belastingverdragen met andere landen, de concurrerende winstbelastingtarieven en de deelnemingsvrijstelling (die dubbele belasting over de winst van dochterbedrijven voorkomt). ‘Dankzij deze kern van het belastingbeleid is Nederland fiscaal interessant en kan het met de rest van de wereld handel drijven.’

Betreurenswaardig

De belangrijkste dreiging komt volgens Lammers uit de hoek van de fiscale stimulering van innovatie. Daar is structureel 400 miljoen van af gehaald, 20 procent van het budget. Hij zegt dit te betreuren, omdat uit alle evaluaties blijkt dat die steun meer oplevert dan hij kost.

Bron: MKB Nederland