De politiek moet een actieplan opzetten om de detailhandel in Nederland door de crisis heen te loodsen.

MKB-Nederlandvoorzitter Hans Biesheuvel vraagt dit in een nieuwjaarsboodschap aan de Tweede Kamer. De situatie in de detailhandel is al lange tijd zeer ernstig en het aantal faillissementen neemt genadeloos toe, zo waarschuwt hij. Het tij lijkt ook niet te keren voor de detailhandel. Integendeel, de sector krijgt het steeds moeilijker. De sector voorspelt in 2013 een nieuwe golf aan faillissementen. Momenteel gaan ongeveer tien bedrijven per week over de kop.

De detailhandel in Nederland biedt werk aan 650.000 mensen, maar gaat voornamelijk gebukt onder de slechte economie en hoge werkgeverslasten. De voorzitter van MKB-Nederland stelt dat deze lasten omlaag kunnen. Zo pleit Biesheuvel bijvoorbeeld voor een plan waarbij werkgevers geen premies af hoeven te dragen bij werknemers onder de 23 jaar die werken onder een nul-urencontract.

Ook vindt de werkgeversvoorman dat er maatregelen moeten komen om de leegstand van winkelpanden aan te pakken. Zo zou er tijdelijk flexibel kunnen worden omgegaan met het bestemmingsplan van een pand. Het kabinet zou verder stimuleringsmaatregelen kunnen instellen om een online winkel te beginnen, zodat bedrijven kunnen profiteren van de groei in die sector.

Biesheuvel stelt in zijn brief verder dat de overheid nog meer zou moeten inzetten om de juiste basis te scheppen voor een goed ondernemersklimaat in Nederland. Wat ontbreekt, is een signaal uit de politiek op welke manier we met elkaar komen tot werkgelegenheid, inkomen en welvaart. Alleen zo krijgen mensen weer vertrouwen en slaan we de weg naar herstel in.

De voorzitter pleit onder meer voor alternatieve financieringsmogelijkheden zodat de kredietverlening aan ondernemers niet verder onder druk komt te staan en een verdere aanpak van de regeldruk.

Bron: MKB Nederland