MKB-Nederland roept vandaag per brief alle gemeenten op om in navolging van het kabinet ook lokaal de MKB-Toets in te voeren. Deze toets moet ervoor zorgen dat maatregelen en gemeentelijk beleid (beter) uitvoerbaar worden voor kleine en middelgrote bedrijven.

 

Ondernemers klagen steeds meer over toenemende regeldruk. Dit geldt zowel voor maatregelen van de landelijke overheid als van gemeenten. Met name kleinere bedrijven zijn hier veel tijd aan kwijt. Omdat regels vaak niet zijn afgestemd op de praktijk van het mkb – terwijl 98 procent van alle bedrijven tot die categorie behoort – kunnen ondernemers er slecht mee uit de voeten.

 

Samen met regionale en lokale ondernemersverenigingen heeft MKB-Nederland vandaag alle gemeenten een Handreiking gestuurd waarmee ze de MKB-Toets eenvoudig kunnen invoeren. “Ondernemers moeten zo min mogelijk hinder ondervinden van regels en bureaucratie van de overheid”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. “Nu de toets landelijk is ingevoerd, is het de beurt aan gemeenten. Want juist op lokaal niveau maken mkb-ondernemers het verschil.”

 

Het mkb steunt jaarlijks allerlei lokale maatschappelijke doelen met meer dan een miljard euro en is veruit de grootste werkgever van Nederland. “Daar moet je als gemeente zuinig op zijn,” aldus Vonhof. “De MKB-Toets is een kans voor gemeenten om de lokale economie te versterken en de samenwerking met de lokale bedrijven te verbeteren. Het vergroot bovendien het draagvlak voor beleid als je ondernemers er vroegtijdig bij betrekt.”

 

De MKB-Toets wordt vanaf dit jaar een belangrijk onderdeel van de verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente van MKB-Nederland. De ondernemersorganisatie zal per gemeente inventariseren of de toets daadwerkelijk is ingevoerd.