MKB-Nederland voorzitter Hans Biesheuvel is diep teleurgesteld dat het kabinet de verhoging van het BTW-tarief doorzet en ook niet bereid is om de maatregel die op 1 oktober moet ingaan drie maanden uit te stellen.

Volgens Biesheuvel zijn de kabinetsplannen voor het verhogen van het BTW tarief alleen nog maar een extra nekslag in deze moeilijke tijden voor ondernemers.

Harde klap
“De politiek is helaas niet ontvankelijk voor onze oproep en eerlijk gezegd vind ik dat een klap in het gezicht van al die hard werkende ondernemers in Nederland, want die krijgen de rekening gepresenteerd op 1 oktober. Die rekening bedraagt 1 miljard euro en die moet uit de zak van de detailhandelsbedrijven in Nederland komen”, vertelt Biesheuvel maandagochtend op BNR.

“Dat vind ik een slechte zaak; we hebben al een gigantisch gebrek aan consumentenvertrouwen op dit moment. Verkopen in winkels staan enorm onder druk. De BTW-verhoging helpt helemaal niet om het vertrouwen te herstellen.”

Faillissement
Nederland stevent door de crisis af op een record aantal faillissementen. Dit jaar zijn nu al bijna net zo veel bedrijven failliet gegaan als gedurende de eerste zes maanden van het crisisjaar van 2009, blijkt uit cijfers van faillissementen.com.

Uit de cijfers blijkt dat er dit jaar meer bedrijven in de bouw failliet zijn gegaan dan in de eerste maanden van 2009. “Ik denk dat twee sectoren in het bijzonder zwaar getroffen worden: de bouw en detailhandel non-food. De problemen in de bouw zijn al lange tijd aan de gang: er is grote onzekerheid in de woningmarkt en weinig nieuwe nieuwbouwwoningen. Dat is een klap voor de Nederlandse MKB op dat vlak”, vertelt Biesheuvel.

Snijden
Volgens Biesheuvel moet de overheid snijden in eigen vlees. “Het hele Kunduz-pakket is één grote lastenverzwaring voor de Nederlandse maatschappij. Dat is eigenlijk veroorzaakt doordat de politiek lange tijd heeft geaarzeld om beslissingen te nemen. Maar ze moeten fors snijden in de eigen uitgaven.”

Bron: MKB Nederland