De researchafdeling van Euler Hermes nam China onder de loep. Hoe was 2016 en wat mogen we volgend jaar verwachten? De onderzoekers van Euler Hermes zetten 5 cruciale aandachtspunten op een rij.

De Chinese economie groeide afgelopen jaar met circa 6,7%. Dat is in lijn met de doelstelling van de regering. De binnenlandse vraag was de belangrijkste aanjager, met als belangrijkste motoren de hogere overheidsuitgaven en de stevige particuliere consumptie. Terugval was er op het gebied van uitvoer en investeringen. Voor de komende jaren verwacht Euler Hermes geen grote opwaartse of neerwaartse bewegingen (2017 groei +6,2% en in 2018 +5,8%). Wel zijn er gevoelige kwesties die kunnen opspelen. Zo wordt in 2017 de nieuwe leider van de Communistische Partij gekozen.

De 5 belangrijkste aandachtspunten:

1: Geloofwaardigheid

Het vertrouwen van beleggers in het overheidsbeleid kan wel een oppepper gebruiken. De financiële wereld kijkt met argwaan naar de cijfers die de overheid over de eigen economie publiceert. Duidelijke en eerlijke communicatie zou wenselijk zijn. Minder gegoochel met cijfers vermindert de volatiliteit op de beurzen, het versterkt de instroom van kapitaal en ondersteunt de particuliere investeringen.

2: Kredietrisico’s

De collectieve schuld van alle bedrijven samen is qua omvang 170% van het BBP. De schulden zijn bijna twee zo groot als de totale marktwaarde van de goederen en diensten die China levert. Euler Hermes verwacht dat de faillissementen in 2017 met 10% zullen stijgen (die stijging was in 2016 20%). Een strenger monetair beleid kan het lenen van geld afremmen. Met fiscale impulsen kan de overheid de economische groei ondersteunen.

3: Overcapaciteit

De overcapaciteit aan basismaterialen (zoals staal, rubber en plastic) is voor China een belangrijk knelpunt. De groei van het aanbod loopt maar langzaam terug omdat de autoriteiten werkgelegenheid van hoger belang achten. De hervorming van staatsbedrijven – die belangrijke leveranciers zijn- verloopt maar langzaam.

4: De waarde van de eigen munt

Nu de Amerikaanse Centrale Bank (FED) de rente stapsgewijs verhoogt zal de waarde van de yuan ten opzichte van de dollar afnemen. Voor 2017 verwacht Euler Hermes een waardevermindering van 3%.

5: Handel

De uitvoer naar VS is goed voor 18% van de Chinese export. Mogelijk dat president Trump nieuwe handelsbarrières zal opwerpen. Dat zal China dwingen om de relaties met andere handelspartners uit te bouwen. Denk aan India, Zuid-Korea, Japan en Australië.
Rotte appel

Zorgpunt is verder het aantal slechte leningen waarmee de banken zitten opgescheept. Zoals gezegd (zie punt 2) is de schuldenlast van de bedrijven hoog. Onder deze uitstaande leningen wordt op een toenemend aantal niet meer afgelost. Banken lopen hierdoor vele miljarden mis. Of deze rotte appel daadwerkelijk wordt aangepakt, valt te betwijfelen. In aanloop naar de verkiezingen volgend jaar staat de huidige secretaris-generaal van de Communistische Partij, Xi Jinping, niet te springen om draconische maatregelen te nemen.

Bron: Euler Hermes Knowledge Centre