Op www.edgie.nl kunnen jongeren vanaf vandaag hun geldvaardigheden testen. De MoneySkills test moet jongeren wijzen op hun kennis, kunde en onkunde op het gebied van geldomgang.

De test is een initiatief van de Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB ) die daartoe opdracht heeft gekregen van jongeren. WWJB heeft ontdekt dat er onder jongeren zeer verschillende niveaus bestaan van vaardigheid om met geld om te gaan.

Zogenaamde Toekomstplanners en Regelaars onder de jongeren hebben financiële kennis en kunde ontwikkeld die bij Trendsetters en Levensgenieters zeer ver te zoeken zijn. Zo heeft slechts een kwart van de Trendsetters de geldzaken op orde tegen bijna 55% van de jongeren die zijn te kwalificeren als Toekomstplanners. Na het invullen van de test krijgen jongeren concrete handvatten om kennis en kunde bij te spijkeren. De test is samen met het Nibud ontwikkeld.

Thea Hazel-Stals, directeur van de stichting: “Ik hoop dat deze test net zo massaal wordt ingevuld als onze vorige test (210.000). Geld uitgeven is natuurlijk niet zo moeilijk. En hoe je aan geld moet komen om alles te betalen, dat weten jongeren ook wel. Er komt echter meer kijken bij verstandig omgaan met geld, zoals je administratie bijhouden of sparen voor onverwachte uitgaven. Wij hebben de belangrijkste vaardigheden op een rijtje gezet zodat jongeren die direct kunnen testen. Waar nodig helpen we de jongeren met praktische tips om hun competenties te verbeteren.”

Hazel-Stals: “Wij hebben de vaardigheden van jongeren afgezet tegen onze geldtypes (MoneyMindsets) . Zo hebben de Trendsetter en de Levensgenieter nauwelijks overzicht over inkomsten en uitgaven. En kunnen ze verleidingen niet goed weerstaan. Jongeren die we echte Levensgenieters noemen zijn slechts in 7% van de gevallen in staat om te sparen en zich financieel te beheersen. De Toekomstplanners daarentegen, scoren daar ruim 45%. Wij hopen dat onze test ervoor zorgt dat alle jongeren een positieve impuls krijgen om hun financiële vaardigheden te vergroten.”

 

Bron: APS