Begin april startte Divosa samen met de NVVK de Monitor Schuldhulpverlening in coronatijd. Deze monitor vormt een beeld van hoeveel financiële hulpvragen er tijdens de coronacrisis op gemeenten afkomen, uit welke doelgroepen die komen en in hoeverre gemeenten tijd, capaciteit en middelen hebben om hulp te bieden. In juni werden de resultaten over maart gedeeld, inmiddels is ook het beeld van mei compleet.

Input uit en voor de uitvoeringspraktijk

In het najaar volgt een uitgebreide analyse op basis van de resultaten van maart tot en met augustus. Voor Divosa geven de signalen nu vooral input voor gesprekken met leden over wat nu en straks in de praktijk nodig is in gemeentelijke schuldhulpverlening. Wel zien we dat er voor de derde maand op rij minder schuldhulpaanvragen zijn dan in dezelfde maand van het jaar ervoor. Een ruime meerderheid geeft dan ook aan op dit moment nog voldoende capaciteit te hebben op het aantal aanmeldingen op te vangen.

Voor juni, juli en augustus staat op dit moment een online vragenlijst uit. Werkzaam in gemeentelijke schuldhulpverlening? Vul deze dan in via: surveymonkey.com

Bron: Divosa