De Nederlandse economie is weerbaar en veerkrachtig, maar lang niet iedereen in Nederland voelt dat ook zo. Veel mensen hebben het financieel moeilijk of hebben zorgen over hun toekomst. Nederland moet daarom streven naar een hoogwaardige economie die beter werkt voor iedereen in Nederland. Dat bepleitte Klaas Knot donderdag bij de presentatie van het jaarverslag van De Nederlandsche Bank.

Macro-economisch bezien draait de Nederlandse economie ’best goed’, aldus Knot in het jaarverslag. Ondanks de nog lage economische groei, draait de economie nog boven capaciteit en zijn we ondanks de coronapandemie en de hoge inflatie niet in een diepe recessie beland. De inflatie is op zijn retour en de werkloosheid nog altijd bijzonder laag.

Knot: ’Maar onze economie kampt ook met flinke, structurele uitdagingen: op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en in de omgang met de schaarse fysieke ruimte en gezonde leefomgeving. En ondanks onze grote collectieve welvaart, ook internationaal bezien, hebben veel huishoudens het moeilijk.’

Ondanks dat onze economie het best goed doet, zijn er onderliggend ongelijkheden die de onvrede in onze maatschappij lijken te voeden. Dat is vooral te zien op de woningmarkt en de arbeidsmarkt. Problemen daar moeten worden aangepakt. Tegelijkertijd moet een volgend kabinet het bedrijfsleven koesteren als een belangrijke motor van onze economie. Het vestigingsklimaat in Nederland is nog steeds goed en het is belangrijk dat zo te houden.

Bron: DNB