Nederland staat bij alle lidstaten van de Europese Unie in de top-15 van belangrijkste handelspartners. Dat blijkt uit de op 1 augustus 2012 gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meeste import en export vaak met een buurland

Voor Duitsland is Nederland het belangrijkste land om handel mee te drijven. Voor België is Nederland de tweede handelspartner. Ook voor het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg is de handel met Nederland van groot belang, met een derde respectievelijk vierde plaats.

In bijna alle gevallen zijn de belangrijkste handelspartners buurlanden of landen die in de buurt liggen. Maar Nederland doet ook zaken met landen die wat verder weg liggen zoals Finland en Tsjechië. Dat komt doordat Nederland ook veel goederen importeert en dan niet meteen doorvoert, maar eerst bij bijvoorbeeld distributiecentra behandeld (wederuitvoer).

Nederlandse export sterk geconcentreerd

De Nederlandse export is sterk gericht op 5 landen. Deze 5 exportlanden vertegenwoordigen samen maar liefst 61% van de totale Nederlandse export. Het betreft Duitsland, België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Italië. De Nederlandse export is met deze verdeling veel geconcentreerder dan de export van veel andere EU-landen.

Import minder geconcentreerd

De Nederlandse import is juist minder geconcentreerd dan de gemiddelde Europese import. Nederland importeert het meeste uit Duitsland, China, België, Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk. Deze 5 landen vertegenwoordigen slechts 47% van de totale Nederlandse import. Dit is aanzienlijk onder het EU-gemiddelde van 54%.

Bron: www.rijksoverheid.nl