De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, en minister Timmermans willen de samenwerking tussen beide landen verder intensiveren. België is voor Nederland de tweede handelspartner ter wereld, na Duitsland.

Voor België is Nederland wereldwijd de tweede handelspartner. ‘Voor economisch herstel in Nederland moeten we ook de grensoverschrijdende samenwerking en handel met dichtbij gelegen markten versterken’, aldus Timmermans in Brussel tijdens een bezoek aan zijn collega.

De bewindspersonen spraken ook over de Europese Raad later deze maand, over de meerjarenbegroting van de Europese Unie en over de toekomst van de Economische Monetaire Unie. Zij spraken af een forse impuls te geven aan de samenwerking van de Beneluxlanden bij de vormgeving van Europa. Ook zal bekeken worden hoe het Nederlandse en het Belgische postennetwerk om kosten te besparen meer taken kunnen delen.

EU-geluid

De ministers willen ook in de Europese Unie naar gemeenschappelijke stellingnamen zoeken om in de wereld een zo sterk mogelijk EU-geluid te laten horen, zoals over Syrië en het Afrikaanse Grote Meren gebied. ‘Een sterke EU behartigt onze economische belangen en onze waarden, onder meer op het gebied van mensenrechten. Een verdeelde EU is een machteloze EU’, aldus Timmermans.

In Brussel sprak minister Timmermans ook met secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO over versterkte defensiesamenwerking tussen NAVO-landen in tijden van bezuinigingen, over de situatie in Afghanistan en over de bijeenkomst van ministers uit de NAVO-lidstaten in december

Minister Timmermans heeft later vandaag in Brussel een ontmoeting met Europees commissaris Neelie Kroes en voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement. Morgenochtend bezoekt Timmermans de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn.

Bron: Rijksoverheid.nl