Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het moeilijk om goede financiële informatie te vinden, zo blijkt uit recent onderzoek van Platform CentiQ, Wijzer in geldzaken.Er is een overvloed aan financiële informatie, maar waar vind je in het (web)woud betrouwbare gegevens? De nieuwe, uitgebreide website www.wijzeringeldzaken.nl wijst consumenten met vragen over geldzaken de weg.

De nieuwe wijzeringeldzaken.nl wijst de weg
Gebleken is dat vooral de hoeveelheid informatie en betrouwbaarheid van de informatie het zoeken moeilijk maakt. De website van het platform CentiQ, Wijzer in geldzaken is een eenvoudige, toegankelijke manier om betrouwbare informatie, bruikbare tips en hulpmiddelen te vinden over financiële onderwerpen en producten. Wijzeringeldzaken.nl wijst de weg naar informatie van meer dan 40 overheids-, branche- en consumentenorganisaties die zich gezamenlijk sterk maken om de consument financieel bewuster te maken.

Financiële kennis vergroten
De nieuwe site opent met de quiz 'Ben jij 'wijzer in geldzaken'?'. Uit eerder CentiQ-onderzoek blijkt dat bijna 5 miljoen mensen onvoldoende kennis hebben over financiële producten. Ruim de helft van de Nederlanders heeft moeite om goede en relevante informatie te vinden over zijn financiën, vooral omdat het niet duidelijk is of de informatie betrouwbaar is. Daardoor gaan mensen financiële producten kopen die niet aansluiten bij hun budget. Daardoor raken mensen het overzicht kwijt en lopen zo grote financiële risico's.

Men heeft behoefte aan informatie over belastingen en financiële regelingen, hoe men met zijn geld en vermogen om kan gaan en de werking van bepaalde financiële producten. Wijzeringeldzaken.nl heeft een informatieve verwijsfunctie en bevat geen commerciële boodschappen.

Geldzaken en levensfasen centraal op website
De site geeft onder heldere trefwoorden kerninformatie en verwijst naar specifieke informatiebronnen op websites van CentiQ-partners en andere betrouwbare bronnen. Geldzaken als sparen, lenen, hypotheken, beleggen en pensioen zijn op de site de basistrefwoorden. Omdat mensen belangrijke financiële beslissingen nemen op de 'kruispunten' van hun leven, staan de verschillende levensfasen eveneens centraal op www.wijzeringeldzaken.nl.

Wat verandert er als je gaat studeren, een baan krijgt, gaat samenwonen, een huis wilt huren of kopen, of een kind krijgt? Wat moet je regelen, waaraan moet je denken en waar vind je betrouwbaar advies als je je baan verliest, bij echtscheiding of pensionering? Dit zijn de momenten om stil te staan bij je financiële zaken, zoals verzekeringen, (veranderingen in) je inkomen, je woning of pensioen.

Internet benutten als praktische bron
Internet wordt beschouwd als een actuele en praktische, altijd beschikbare bron van informatie. Toch blijkt uit CentiQ-onderzoek dat slechts 23% van de Nederlandse consumenten zich via internet heeft geïnformeerd voordat ze een financieel product aanschaften. "Daar kan snel verandering in komen", aldus Henriëtte Raap-Scheele van CentiQ, Wijzer in geldzaken. "Als consumenten onze site www.wijzeringeldzaken.nl eenmaal hebben ontdekt, zullen ze vaker terugkomen als ze op zoek zijn naar informatie over persoonlijke financiën. Dat is wat wij nastreven."

Bron: ANP