Nederlanders mogen zichzelf koploper in Europa noemen als het gaat om hun financiële gezondheid.

Driekwart van de Nederlandse respondenten (78%) geeft aan dat ze het gevoel hebben dat hun financiën in goede conditie verkeren, tegen 35% in Europa. De jeugd gaat volgens de overgrote meerderheid een financieel onzekerdere toekomst tegemoet in vergelijking met eerder generaties. Ook hier springt Nederland er naar verwachting positief uit, zo blijkt uit internationaal onderzoek van ING in 15 landen onder 14.837 respondenten.

Nederlanders koploper in Europa

Nederlanders mogen zichzelf Europees koploper noemen als het gaat om hun financieel gezondheid. in Europa heeft van de gemiddelde ondervraagde Europeaan heeft slechts een op de drie (35%) het gevoel dat hun financiën er goed voorstaan. Nederlanders voelen zich een stuk zekerder van hun financiële zaak. Driekwart van de Nederlandse respondenten (78%) geeft aan dat ze het gevoel hebben dat hun financiën in goede conditie verkeren. Daarmee is Nederland koploper in Europa, gevolgd door Tsjechië en Oostenrijk.

Direct een potje voor noodgevallen?

Het gevoel je financiën goed op orde te hebben, kan zowel te maken hebben met de financiële situatie op de lange termijn als die op de korte termijn. Kijken we naar die laatste dan heeft in veruit de meeste onderzochte landen de meerderheid van de consumenten onvoldoende buffer als de nood aan de man komt. Slechts vier op de tien huishoudens (41%) geeft aan dat ze drie huishoudelijke apparaten tegelijkertijd zouden kunnen vervangen als die tegelijkertijd zouden sneuvelen. Ook hier is Nederland het beste jongentje van de klas. In ons land is ruim tweederde van de huishoudens (69%) in staat om deze korte termijn financiële uitdaging direct het hoofd te bieden.

Uitgavenbeslissing het makkelijkst, pensioen het moeilijkst

Lang niet elke financiële beslissing is even makkelijk om te nemen. Uitgavenbeslissingen vinden Europese huishouden – net als de Nederlandse – het minst lastig om te nemen, gevolgd door beslissingen over hun vermogen. Pensioenbeslissingen worden als de moeilijkste bestempeld. Over welk type financiële beslissing het ook gaat, over de hele linie vinden Nederlanders financiële beslissingen minder ingewikkeld en voelen ze zich ook comfortabeler dan het gemiddelde Europese huishouden. Alleen als het gaat om vermogensbeslissingen is het aantal mensen dat zich niet in control voelt gelijk. Mogelijk speelt hier mee dat de Nederlandse huizenmarkt een relatief grote tik van de crisis heeft gehad in vergelijking met andere Europese landen.

Jeugd gaat financieel onzekere toekomst tegemoet

De meerderheid in Europa verwacht dat de jeugd meer financiële onzekerheid zal tegenkomen dan de oudere generatie. Maar liefst driekwart (76%) van de Europese consumenten onderschrijft de stelling dat stelling dat de jeugd van tegenwoordig een onzekerdere toekomst tegemoet gaat dan de generaties voor hen. In veel Europese landen worden de pensioen steeds minder royaal en komen de kosten voor onderwijs of studie meer en meer voor eigen rekening. Nederlanders zijn in vergelijking met andere Europese landen nog het minst negatief. Tweederde (64%) van de ondervraagde Nederlanders denkt dat de huidige jeugd het financieel onzekerdere toekomst tegoed treedt. Mogelijk dat de relatief lage jeugdwerkloosheid en ons – in internationaal perspectief – zeer goed geregelde pensioen daar aan bijdragen.

Think Forward Initiative

Het internationale onderzoek maakt onderdeel uit van de Think Forward Initiative (TFI). Dit initiatief van ING, Microsoft, EMC en het Intitute for New Economic Thinking (INET) heeft tot doel om een gezamenlijk begrip te ontwikkelen voor de uitdagingen die Europese huishoudens hebben op het gebied van financiële planning en – in een volgende stap – met ideeën en praktische oplossingen te komen, waarmee mensen in hun financiële planningen ondersteund kunnen worden.

Op 25 februari komen ongeveer 100 deelnemers die een visie en een drive met elkaar delen om betere financiële besluitvorming mogelijk te maken in Brussel bij elkaar in de Think Forward Summit. Naast het delen van kennis van en met deze academici, politici, bestuurders, consumentenorganisaties en leiders uit de financiële en technologische sector over financieel gedrag, kent de Summit break-out sessies die zich richten op specifieke onderdelen en waar problemen worden aangepakt.

Bron: ING