Het nettosalaris van werkenden die het minimumloon verdienen, gaat er per 1 juli minstens 38,13 euro op vooruit. Dit is een stijging van 1,89 procent. Dit blijkt uit berekeningen van HR-dienstverlener Visma | Raet. De aanleiding van deze netto-verhoging is de stijging van het bruto minimumuurloon van 13,27 euro naar 13,68 euro, per 1 juli aanstaande.

Verschil tussen 36-, 38- en 40-uurscontract

Omdat er sinds 1 januari 2024 gewerkt wordt met een minimumuurloon, gaan werkenden met een 38- of een 40-uurscontract er per 1 juli maandelijks nog meer op vooruit:

  • Nederlanders die het minimumloon verdienen, met een fulltime dienstverband van 36-uur, gaan er netto 38,13 euro op vooruit. Dit is een stijging van 1,89 procent.
  • Nederlanders die het minimumloon verdienen, met een fulltime dienstverband van 38-uur, gaan er netto 39,76 euro vooruit. Dit is een stijging van 1,91 procent.
  • Nederlanders die het minimumloon verdienen, met een fulltime dienstverband van 40-uur, gaan er netto 43,32 euro op vooruit. Dit is een stijging van 2,01 procent.

Relatief hoge verhoging

Ondanks de door de politiek afgewezen grotere verhoging, is de huidige minimumloonstijging nog steeds een relatief grote stijging. De afgelopen vier jaar was de netto stijging van het minimumsalaris bij de verhoging per 1 juli gemiddeld namelijk 1,56 procent.

Fred Asbroek, manager wet- en regelgeving bij Visma | Raet: “Het minimumloon wordt altijd verhoogd op 1 januari en 1 juli. Sinds afgelopen januari wordt er gewerkt met een minimumuurloon in plaats van een fulltime minimumloon, vanwege verschillen in de definitie van fulltime in diverse cao’s. Deze verandering zorgt ervoor dat iedereen met een minimumloon een vergelijkbare beloning ontvangt voor hun werk. Dit resulteert echter in verschillen in salarisstijgingen. Omdat medewerkers met een 40-uurscontract meer uren werken dan die met een 36-uurscontract, stijgt hun brutosalaris sneller. Dit verklaart waarom hun nettosalaris meer stijgt, zoals ook te zien zal zijn bij de aanstaande stijging in juli en die in januari 2025.

Bron: Visma | Raet