Het jaar 2013 is het vierde jaar op rij waarbij er aan koopkracht wordt ingeleverd.

Het jaar 2013 wordt zwaar voor de portemonnee. Vrijwel iedereen heeft minder te besteden dan in 2012. Het is het vierde jaar op rij waarbij er aan koopkracht wordt ingeleverd. Dit blijkt uit berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Zware minnen ziet het Nibud bij (vervroegd) gepensioneerden en ouders met kinderen in de kinderopvang. De koopkrachtdalingen kunnen oplopen tot min 7,7%. Het Nibud maakt zich zorgen om deze dalende koopkracht, zeker nu de crisis blijft voortduren. Het zal voor velen lastig zijn ook deze koopkrachtdaling weer op te vangen.

Gepensioneerden leveren het meest in

Flinke koopkrachtdalingen ziet het Nibud bij AOW’ers met een aanvullend pensioen. Zij hebben veel last van het feit dat de pensioenen worden gekort en dat de zorgtoeslag bij een hoger inkomen sneller wordt afgebouwd. Vervroegd gepensioneerden gaan er nog meer op achteruit. Dat komt omdat zij nog niet kunnen profiteren van verschillende regelingen die gelden voor AOW’ers, zoals de verhoging van de ouderenkortingen en verlaging van de zorgpremie over de AOW. Ook werkende ouders met kinderen in de kinderopvang leveren in. Dit komt door de verlaging van de kinderopvangtoeslag.

Bijstandsgerechtigden krijgen het zwaar

Een andere groep die het financieel zwaar krijgt dit jaar zijn de bijstandsgerechtigden. Het netto bijstandsbedrag gaat omlaag. Wel worden ze gecompenseerd door hogere toeslagen. Hierdoor is de koopkrachtdaling minder dan het lijkt. Toch is het Nibud bezorgd om deze groep. Het Nibud ziet dat zij het financieel gezien moeilijk hebben. Nu er voor het vierde jaar op rij een koopkrachtdaling is, kan het lastig worden om te bepalen waarop bezuinigd kan worden. Het gratis Persoonlijk Budgetadvies op Nibud.nl kan hen hierbij op weg helpen.

Hoger netto loon, maar minder koopkracht

Het Nibud waarschuwt mensen zich niet rijk te rekenen als ze het loonstrookje van januari 2013 zien. Het netto inkomen is voor de meesten hoger dan in 2012, maar van dat geld kan minder worden gekocht dan vorig jaar. De prijzen stijgen harder dan de lonen en hoewel er geen belasting meer hoeft te worden betaald over de werkgeversbijdrage van ziektekosten wordt het belastingtarief in de eerste schijf verhoogd van 33,1% naar 37%. Ook is het eigen risico in de zorg verhoogd van 220 naar 350 euro en wordt de zorgtoeslag voor de hogere inkomens sneller afgebouwd. Met de Koopkrachtberekenaar op Nibud.nl kan iedereen uitrekenen hoeveel hij erop voor- of achteruit gaat in 2013.

Vermogen invloed op toeslagen

Het Nibud heeft nog een extra waarschuwing voor huishoudens met veel spaargeld, (meer dan een ton) en die recht op toeslagen hadden in 2012. Voor de zorgtoeslag en het kindgebondenbudget wordt een vermogenstoets ingevoerd. Huishoudens met meer dan 100.000 euro aan spaargeld (heffingsvrij vermogen + 80.000 euro) verliezen het recht daarop. Dit betekent dat zij er nog meer op achteruitgaan en hun spaargeld zouden moeten aanspreken om er maandelijks niet op achteruit te gaan.

Leg geld apart voor het eigen risico

Het Nibud adviseert iedereen geld te reserveren voor eventuele zorgkosten. Nu het eigen risico van de zorgverzekering is verhoogd naar 350 euro, adviseert het Nibud daarvoor een buffer aan te leggen. Zo heeft men altijd geld om deze zorgkosten te betalen, zodra daar gebruik van moet worden gemaakt. Uit eerder onderzoek van het Nibud bleek dat 20% van de huishoudens geen spaargeld heeft. Zij kunnen in de problemen komen als zij ineens het eigen risico moeten betalen.

Bron: Nibud