Vrijdag 1 februari lanceren vier partijen uit de woningmarkt een gezamenlijk initiatief om tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet een stuk toegankelijker te maken voor huiseigenaren met dubbele woonlasten.

Overbruggingsverhuur.nl fungeert daarbij als faciliterende dienst voor de makelaar en Pararius.nl als internetportal om dit type huuraanbod beter zichtbaar te maken voor de huurder. Brancheorganisaties VBO Makelaar en VastgoedPRO brengen deze verhuurmogelijkheid onder de aandacht bij huiseigenaren. Daarnaast treden zij op als bemiddelaar tussen huiseigenaar/verhuurder en huurder.

De samenwerking is een direct antwoord op de beslissing van diverse banken om tijdelijke verhuur louter nog toe te staan via drie verhuurspecialisten waaronder Overbruggingsverhuur.nl. De financiers willen niet dat iedere makelaar tijdelijke verhuur voor hun cliënten zelfstandig gaat regelen en vroegen om een meer centrale en gestandaardiseerde aanpak.

Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “Hoewel elke individuele makelaar tijdelijke verhuur prima kan begeleiden, vereenvoudigt en borgt deze samenwerking tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet voor alle partijen. De banken hebben de zekerheid dat de door hen geaccordeerde partij Overbruggingsverhuur.nl het juridische proces en de check op huurders verzorgt. Daarnaast wordt de keuze van verkopers en huurders voor een begeleidende makelaar van tijdelijke verhuur niet meer beperkt tot slechts drie – door de banken verkozen – partijen. Zij kunnen nu gewoon weer bij een van de ruim 1.800 makelaars terecht die zijn aangesloten bij makelaarsorganisaties VBO Makelaar of VastgoedPRO”.

“Door deze samenwerking wordt het hele juridische traject professioneel en zorgvuldig verzorgd door Overbruggingsverhuur.nl en kunnen huiseigenaren met een gerust hart hun woning tijdelijk verhuren via onze makelaars.”, vult Ed van de Bijl van VastgoedPRO aan. “Een ander groot voordeel van tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet is dat de verkoop van de woning gewoon doorgaat tijdens de periode dat de woning verhuurd wordt.”

Overspannen huurmarkt ontmoet afgekoelde koopmarkt

“Wat we momenteel zien is een huurmarkt met veel te weinig aanbod van huurwoningen en een koopmarkt met teveel leegstaande koopwoningen”, stelt Jasper de Groot van Pararius.nl. “Deze samenwerking zorgt er voor dat huurder en huiseigenaar elkaar veel beter zullen vinden”. Op dit moment zijn op huurwoningsites de woningen in het segment van de tijdelijke verhuur onder Leegstandwet helemaal niet of zeer moeilijk te vinden. In het kader van de samenwerking lanceert Pararius.nl een speciale sectie op haar website voor deze woningen.

Screening en juridische expertise

Een belangrijk aspect is de adequate screening van kandidaat-huurders. “Eigenaren willen zeker weten dat de huur wordt betaald en de verhuurde woning netjes wordt behandeld”, aldus Koen Elfrink van Overbruggingsverhuur.nl. Dat geldt ook voor andere belanghebbenden zoals bijvoorbeeld de hypotheekbank, verzekeraar, vereniging van eigenaren en gemeente. “Voor hen is het daarnaast van belang dat alles juridisch waterdicht geregeld wordt in de juiste huurovereenkomst, pandakte en vergunning. De organisatie hiervan is in handen van Overbruggingsverhuur.nl.

De samenwerkende partijen hebben de website www.leegstandwet.nl opgezet om huiseigenaren, makelaars en andere betrokkenen te informeren.

Bron: APS