De nieuwe wetgeving op het gerechtelijk akkoord heeft vorig jaar duidelijk zijn vruchten afgeworpen. In negen maanden tijd werd de procedure van gerechtelijke reorganisatie 622 keer toegekend. In heel 2008 kregen amper 78 bedrijven een gerechtelijk akkoord. Dat meldt de leverancier van handelsinformatie Graydon.
Vooral oktober, november en december kenden een sterke toename van het aantal toegekende procedures. In december alleen al werd voor 116 ondernemingen de procedure van gerechtelijke reorganisatie toegekend. De wetgeving wint dus duidelijk aan slagkracht, zegt Graydon. De nieuwe wetgeving op de ‘continuïteit van ondernemingen in werking' trad op 1 april 2009 in werking. Ze verving de voorgaande wet op het gerechtelijk akkoord uit 1997, die maar zelden werd toegepast.

De wetgeving wil bedrijven in moeilijkheden tijdelijk bescherming bieden tegen schuldeisers, zodat ze hun problemen kunnen oplossen. Het redden van de werkgelegenheid en de economische waarde staan daarbij centraal. De wet sluit niet uit dat bij een faillissement de procedure van gerechtelijke reorganisatie wordt geopend of voortgezet. Download hier het volledige rapport

Bron: Standaard.be