NIVE Opleidingen onderzocht in de aanloop naar de verkiezingen de politieke voorkeur onder ruim 200 alumni en studenten van haar opleidingen. De uitkomst is verrassend en wijkt af van het stemgedrag van de gemiddelde Nederlander, afgaande op de peilingen verricht door gerenommeerde onderzoeksbureaus.

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn dat financiële professionals voor VVD kiezen en Rutte als premier. 98% van de respondenten is van plan komende woensdag een stem uit te brengen. Bijna de helft (49%) overweegt te gaan stemmen op VVD. 18,6% van de respondenten overweegt de PVDA. Partijen die in de politieke barometers hoog scoren zoals SP en PVV zijn duidelijk minder populair onder financials. Slechts 2% overweegt op SP of PVV te gaan stemmen. De linkse partijen – PvDA, SP en GroenLinks -scoren ook lager: 22,3% van de financials overweegt hierop te gaan stemmen.

Mark Rutte wordt gezien als meest ideale premier. 62,1% van de respondenten heeft een voorkeur voor de huidige premier. Samsom en Pechtold volgen op ruime afstand: 15,9% en 11%. Emile Roemer en Geert Wilders worden weinig genoemd als ideale premier. Beide kandidaten scoren nog geen 2%. Uit een selectie van actuele thema’s hechten financials het meeste belang aan ‘banenbehoud en werkgelegenheid’.Voor 65% heeft dit thema de meeste prioriteit. ‘Begrotingstekort’ (41,8%) en ‘hypotheekrenteaftrek’ (21,4%) zijn andere belangrijke thema’s. ‘Kinderopvang’ en ‘fileproblematiek’spelen een minder grote rol voor financials in deze verkiezingen.

 

Bron: APS