In november 2009 heeft de detailhandel 6,4 procent minder omgezet dan in de zelfde maand een jaar eerder. Het volume kromp met 6,9 procent bij een prijsstijging van 0,6 procent. De omzetontwikkeling in november is negatief beïnvloed door de samenstelling van koopdagen. Na correctie ligt de omzetontwikkeling in lijn met die in voorgaande maanden. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In het begin van de economische crisis, vanaf oktober 2008, bleef de omzet in de detailhandel redelijk op peil, hierna werd de crisis ook in de detailhandel merkbaar. Over de eerste elf maanden van 2009 kwam de omzet 5,1 procent lager uit dan in dezelfde periode in 2008.

De supermarkten boekten in november 2,1 procent minder omzet. Over de eerste elf maanden lag de omzet van deze winkels 1,5 procent hoger, terwijl het volume met 0,8 procent afnam, vergeleken met dezelfde periode in 2008. De voedingsspeciaalzaken noteerden 5,6 procent minder omzet in november. De totale omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen kromp in deze maand 2,5 procent. Als er rekening wordt gehouden met de samenstelling van koopdagen steeg de omzet van deze winkels licht.

Bij de winkels in de non-foodsector boekten de winkels in bovenkleding, consumentenelektronica en doe-het-zelfartikelen meer dan 11 procent minder omzet dan in november 2008. De drogisterijen wisten een kleine plus te noteren. De gehele non-foodsector kwam uit op een omzetdaling van 10,5 procent.

Bron: CBS