De omzet van de zakelijke dienstverleners steeg in het eerste kwartaal van 2017 met 6,9 procent. De omzetgroei in het eerste kwartaal van 2017 is sterker dan in de voorgaande twee kwartalen. De omzet neemt weliswaar al sinds het vierde kwartaal van 2013 onafgebroken toe, maar sinds het vierde kwartaal van 2015 was er wel sprake van afzwakkende omzetgroei. Dit meldt het CBS in de kwartaalmonitor zakelijke dienstverlening.

Omzetgroei en optimisme bij architecten, ingenieurs en hoveniers

De architecten, ingenieurs en hoveniers hadden binnen de zakelijke dienstverlening de grootste omzetgroei in het eerste kwartaal van 2017. De omzet van de architecten steeg met 8,1 procent ten opzichte van een jaar eerder en die van de ingenieurs met 6,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van de hoveniers nam met 10,3 procent het meest toe. Voor de architecten en ingenieurs was dit een continuering van een langdurige periode van groei, nadat deze ook het hardste getroffen waren door de crisis. De omzet van de architecten is 10 kwartalen op rij gestegen, die van de ingenieurs 16 kwartalen op rij. Voor de hoveniers was dit het derde kwartaal op rij met omzetgroei.

De architecten, ingenieurs en hoveniers zijn optimistisch over het tweede kwartaal 2017. De meest positieve verwachting betreft de omzet. Bij de architecten en ingenieurs verwacht per saldo 26 procent een omzetstijging, bij de hoveniers is dat 55 procent. De hoveniers hebben daarnaast ook een sterk positieve verwachting over de personeelssterkte. Per saldo verwacht 39 procent van de hoveniers een stijging. De verwachtingen over de verkoopprijzen zijn het laagst. Per saldo verwacht 4 procent van de architecten en ingenieurs en 10 procent van de hoveniers een prijsstijging te zullen doorvoeren.

Bron: CBS