Michael Williams en collega Charles Haldeman respectievelijk CEO van Fannnie Mae en Freddie Mac kunnen dit jaar tot 6 miljoen dollar salaris verdienen. Maar beide ondernemingen, die één op de twee hypotheken verstrekken in de VS, zijn technisch failliet. De kredietlimiet van 200 miljard is door de Amerikaanse regering tot 2012 opgeheven. De komende drie jaar kunnen de banken onbeperkt nieuwe middelen krijgen.

De staat had beide banken in september vorig jaar genationaliseerd en al kapitaalinjecties gegeven van 111 miljard dollar (80 Milard Euro). Maar ondanks deze gigantische hulp maakt Fannie Mae, de grootste van de twee, nog steeds grote verliezen, alleen al in het derde kwartaal 20 miljard dollar. Met de nieuwe maatregelen wil het Amerikaanse ministerie van Financieën aan de financiële markten het signaal geven dat het achter de beide banken blijft staan. Zou dat niet gebeuren dan stort de huizenmarkt verder in elkaar.

In het derde kwartaal ontvingen bijna een miljoen huiseigenaars bericht dat ze hun huis worden uitgezet, dat betekent dat 1 op 136 Amerikanen nu in een uitzettingsprocedure zitten, een stijging van 5% tov het voorgaande kwartaal en 22% meer dan in het derde kwartaal vorig jaar. Vooral de staten Nevada, Californie, Arizona en Florida worden hard geraakt, de foreclosures dragen hard bij aan het gunstige cijfer voor (bestaande) huizenverkopen. Wie beweert dat de Amerikaanse economie zich aan het herstellen is moet wel een roze Kerstgevoel hebben.

Door: Grimbert Rost van Tonningen, hoofdredacteur en uitgever PLUSPOST

Bron: Pluspost.nl