Hoewel de coronacrisis een grote impact heeft op de wereldeconomie, lijkt het effect op de rente voor een consumptief krediet vooralsnog te verwaarlozen. Geld lenen kost natuurlijk altijd geld, maar de kosten blijven, door de lage rentestanden, goed beheersbaar. Hoe hoger het te lenen bedrag, hoe gunstiger de rentestand. Hierbij geldt echter wel het advies om nooit meer te lenen dan strikt noodzakelijk is. Het geld zal immers uiteindelijk ook weer terugbetaald moeten worden. Door verstandig te lenen, voorkom je dat je jezelf in de moeilijkheden brengt.

Verhuizen of verbouwen

We zagen dat de hypotheekrente eind maart en begin april van dit jaar voor het eerst sinds jaren weer steeg. Deze stijging was een direct gevolg van de coronacrisis, maar lijkt inmiddels alweer teniet gedaan te zijn. In feite steeg de hypotheekrente namelijk al licht sinds september vorig jaar. Vanaf januari was er weer sprake van een daling, om vervolgens tijdens de coronacrisis even omhoog te schieten. Twee maanden later was die tijdelijke opleving alweer voorbij en was het niveau alweer terug op dat van januari. Vermoedelijk komt dit doordat het vertrouwen in de huizenmarkt onverminderd groot is. Huizenprijzen blijven stijgen woningen staan meestal maar heel kort te koop, voordat ze van eigenaar verwisselen. Tegelijk zien we ook dat veel mensen ervoor kiezen om niet te gaan verhuizen, maar om hun bestaande woning te verbouwen. Dit komt deels omdat het zo lastig is om een woning voor een schappelijke prijs te bemachtigen, dat men naar alternatieve oplossingen gaat zoeken. Een andere verklaring is dat men juist de waarde van de eigen woning op die manier wil verhogen, om er vervolgens een betere prijs voor te kunnen vragen. Lenen voor verbouwing blijft populair. De lening wordt afgesloten om de verbouwing te realiseren en kan met de opbrengst van de verkoop weer worden afgelost.

Vergelijken en oversluiten

Wie slim rekent, vergelijkt het rentetarief van zijn huidige lening met het actuele tarief op de markt. Een lening oversluiten om geld te besparen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Je profiteert van een lagere rente, die je bovendien kunt vastzetten. Je kunt meerdere leningen vervangen door slechts één lening, waardoor je meer overzicht hebt. Ook kun je op deze manier creditcardschulden of kredieten bij postorderbedrijven wegwerken. Kopen op afbetaling is namelijk vaak veel duurder dan het afsluiten van een persoonlijke lening. Dat is mooi meegenomen!

Bron: Credit Expo / Lequal