Als het aan Nederlandse ondernemers ligt, betalen werknemers voortaan zelf voor een deel hun reiskosten.

Slechts 19% van de ondernemers in Nederland geeft aan de reiskosten voor hun werknemers voor hun rekening te nemen, nu de onbelaste reiskostenvergoeding van 0,19 cent per kilometer wordt afgeschaft. Eén op de vier ondernemers (27%) geeft zelfs aan dat zij hun personeel voor een groot deel of in ieder geval voor meer dan de helft zelf de kosten voor woon-werkverkeer laten betalen.

Dit blijkt uit onderzoek bij het 5minutenpanel van onderzoeksbureau Panteia onder een representatieve groep van 705 Nederlandse ondernemers. Gisteren werden de eerste resultaten uit dit onderzoek gepresenteerd, de belangrijkste uitkomsten daarvan zijn te vinden via deze link.

Nu de ‘Kunduz-coalitie’ voornemens is de onbelaste reiskostenvergoeding van 0,19 cent per kilometer af te schaffen, komen de reiskosten voor een belangrijk deel voor rekening van werknemers. “Voor veel werknemers kan dit erg vervelend zijn, zeker met het oog op de hoge brandstofprijzen,” zegt Kees Brammer, onderzoeker bij Panteia. “Hoewel het verstrekken van een reiskostenvergoeding nooit een verplichting is geweest voor werkgevers, ervaren ook zij het als een negatief effect van de maatregelen uit het crisispakket, zo blijkt uit ons onderzoek.”

 

 

Bron: www.creditexpo.nl