Omdat banken nauwelijks meer kredieten verstrekken zijn vermogende ondernemers opgestaan om veelbelovende en innoverende Nederlandse bedrijven te helpen met hun financiering.

De ondernemersfamilie Jager heeft hiervoor BizzFund opgericht. Doel is om via de uitgifte van obligaties gezonde middelgrote bedrijven te steunen en zo de economische groei en werkgelegenheid veilig te stellen.

Door de terughoudendheid van de banken kunnen bedrijven nauwelijks meer investeren. Dat leidt volgens BizzFund tot onnodige faillissementen en stagnerende economische groei. Op termijn bedreigt het gebrek aan passende financieringen zelfs de continuïteit van het Nederlandse bedrijfsleven. Daarom wil het private fonds bedrijven in staat stellen te blijven ondernemen en te innoveren.

Initiatiefnemer Erwin Jager en zijn vrouw leiden zelf al jarenlang een succesvol bedrijf. Ze hebben een uitgebreid netwerk van specialisten tot hun beschikking, die bedrijven op allerlei gebieden kunnen helpen. Met het nieuwe BizzFund willen ze volwassen, winstgevende ondernemingen, bij voorkeur familiebedrijven, met een minimale omzet van 10 miljoen euro risicokapitaal verstrekken in de vorm van een lening. Die moet binnen drie jaar terugbetaald worden. Het fonds geeft hiervoor obligaties uit aan vermogende particulieren, ondernemers en beleggers, die daarvoor 8 procent rente per jaar ontvangen.

BizzFund wil 30 miljoen euro uitzetten bij tien middelgrote bedrijven. Een team van accountants, fiscalisten en juristen voert vooraf een uitgebreide due diligence uit bij het desbetreffende bedrijf. Bij een positieve uitkomst wordt de lening beschikbaar gesteld. Daarna helpt BizzFund het management met haar kennis en expertise om het bedrijf te laten groeien en diens prestaties te verbeteren, zonder op de directiestoel te gaan zitten. ,,We willen niet alleen geld storten, maar we willen ondernemers ook helpen succesvol te zijn,” stelt Jager.

Volgens een recent rapport van de G-30, een vooraanstaande groep economen, dreigt er wereldwijd een groot tekort aan investeringen. Volgens Jager spelen de banken hierin een negatieve rol. ,,De banken zijn overgenomen door de staat of gered met overheidsgeld. Dat is geld van de maatschappij. Waarom investeren ze dat geld dan vervolgens niet terug in de maatschappij?,” vraagt hij zich af. ,,Wij gaan doen wat banken in deze tijd verzuimen: geld verstrekken aan ondernemers. Als een bedrijf de kans krijgt om te floreren, dan brengt dat ook weer werkgelegenheid met zich mee. Die kansen worden nu vaak om zeep geholpen.”

Bron: APS