Er moet onderzoek komen naar betere mogelijkheden voor bedrijfsfinanciering. Dat kan op eenzelfde manier zoals de commissie Van Dijkhuizen deed voor de woningmark, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW voor.

Gebrek aan krediet kan een groeibreker betekenen bij een aantrekkende economie. ‘Zonder banken kunnen ondernemers niet ondernemen,’ aldus de ondernemersorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer, dat morgen een Algemeen Overleg houdt over de kredietmarkt.

Zelfde soort verkenning 

De commissie Van Dijkhuizen concludeerde vorige week dat het mogelijk is om pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen een grotere rol te geven bij woningfinanciering. Dat geeft banken wat meer lucht geeft, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Maar volgens hen is eenzelfde soort verkenning ook nodig bij banken, institutionele beleggers (pensioenfondsen, verzekeraars) en het bedrijfsleven. Hoe de financiering van bedrijfskredieten kan worden verbeterd, is namelijk een brandende vraag.

Kredietverlening onder druk

Door de verscherpte kapitaals- en liquiditeitseisen op banken zijn langlopende leningen (hypotheken, infrastructurele en projectfinanciering) onder druk komen te staan. Maar ook voor risicovolle kredietverlening, zoals voor innovatie en starters, is volgens MKB-Nederland en VNO-NCW weinig geld beschikbaar. Deze financiering is echter juist ook van belang voor een aantrekkende economie, aldus de organisaties.

Garantieregelingen

Verder is het versoberen van succesvolle garantieregelingen, zoals de Borgstelling MKB (BMKB) en Garantie Ondernemersfinanciering (GO), niet verstandig. Deze regelingen zijn namelijk van waarde, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

Bron: MKB Nederland